Fallon Sherrock is de eerste vrouw die zich sinds gisteravond de beste darter ter wereld mag noemen. In de finale won Sherrock met 3-2 van Ted Evetts. Dat doet terugdenken aan 'the battle of the sexes' in de tenniswereld. Een vrouw, tegen een man.

Oud-proftennisser en tenniscommentator voor de NOS, Marcella Mesker was 13 jaar oud toen ze de wedstrijd in 1973 zag. De toen 30-jarige Billie Jean King speelde een wedstrijd tegen de gepensioneerde proftennisser Bobby Riggs. De wedstrijd werd prime time uitgezonden en omgedoopt tot 'the battle of the sexes'. De wedstrijd werd zo iconisch dat er in 2017 een film over in première ging.

Billie Jean King met actrice Emma Stone op de premiere van de film
Bron: AFP
Billie Jean King met actrice Emma Stone op de persconferentie van de film

Gelijke betaling als inzet

Riggs had eerder dat jaar een wedstrijd gespeeld tegen de beste speelster van de wereld: Margareth Smith-Court. Hij verleidde haar tot een duel nadat hij zich een periode lang laatdunkend had uitgelaten over het vrouwentennis. Hij zou als 55-jarige de beste speelster van de wereld kunnen verslaan. Dat lukte hem, Smith-Court was kansloos. Riggs probeerde zijn kunstje nog eens door Billie Jean King uit te dagen. King was naast succesvol tennisster ook fervent strijder voor gelijke betaling van man en vrouw.

Volgens Marcella Mesker zullen we nu nooit meer een man tegen een vrouw zien tennissen. Ze blikt terug op de wedstrijd. "Billie Jean King greep de wedstrijd aan om haar punt voor gelijke betaling als inzet te maken." Tegelijkertijd genoot Riggs genoot ook van de aandacht die de wedstrijd hem bezorgde.

Lees ook

PR vs training

De wedstrijd werd gespeeld in een stadion met 25.000 toeschouwers. Riggs ging in aanloop naar de wedstrijd op PR-campagne. King deed het tegenovergestelde. Ze ging in trainingskamp en bestudeerde het tennisspel van Riggs. Het resultaat was daar. King won. Haar strijd leidde tot gelijkstelling van het prijzengeld voor mannen en vrouwen bij de US Open.

Mesker, ook schrijver van het boek 'Vrouwen op het centre court': "Als je de top 100 best betaalde sportmannen vergelijkt met die van vrouwen dan is het verschil nog levensgroot." Maar er is wel een kentering in het tennis volgens Mesker. Bij de ATP-finals in Londen lag er voor de winnaar bij de mannen dit jaar een dikke 2 miljoen dollar klaar. De evenknie voor de vrouwen wordt in China gespeeld en daar gaat de winnares met ruim 4 miljoen dollar naar huis.

Oud-proftennisser en tenniscommentator voor de NOS, Marcella Mesker, in Radio EenVandaag over de iconische wedstrijd 'the battle of the sexes'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.