De 23-jarige Australische toptennisser Nick Kyrgios verraste op het toernooi van Miami zijn tegenstander met een onderhandse service. Eens in de zoveel tijd zien we de service terugkomen op het hoogste niveau, maar die wordt niet altijd gewaardeerd.

Oud-tennisprof en NOS-tennisverslaggeefster Marcella Mesker maakte in levende lijve een aantal historische onderhandse services mee. Het meest beroemde moment was in de vierde ronde van Roland Garros in 1989.

Lendl vs. Chang

Drievoudig toernooiwinnaar Ivan Lendl moest het opnemen tegen de 17-jarige Michael Chang. Op een cruciaal moment serveerde Chang onderhands. Chang won de wedstrijd. Mesker: "Het was voor mij als verslaggever het eerste grote toernooi. Lendl sloeg geen bal meer raak. Hij was helemaal van slag."

Radio-interview: tennisverslaggeefster Marcella Mesker vertelt over de onderhandse tennisservice door de jaren heen.

Een andere strijd waar Marcella Mesker getuige van was, ging tussen de veterane Steffi Graf en talent Martina Hingis tijdens de finale van Roland Garros in 1999. Ditmaal was het juist de routinier die geen spaan heel liet van de jongeling. Graf overklaste de Zwitserse Hingis. "Op matchpoint serveerde Hingis plotseling onderhands. Dat werd haar niet in dank afgenomen", vertelt Mesker.

Tactisch of respectloos

Ivan Lendl maakte zich kwaad over de actie van Chang en Hingis werd getrakteerd op een fluitconcert. Is een onderhandse service onsportief? Wat Marcella Mesker betreft hangt het van af van de situatie. "Chang deed het uit pure noodzaak. Op dat moment was het een tactische beslissing, want hij kon bijna niet meer lopen. Dan is het een sterk staaltje strategie."

Bij Hingis lag het anders. "Zij deed het op matchpoint en wist dat ze geen kans meer maakte", vertelt Mesker. "Op zo'n moment toont zo'n service dan geen respect."

Lees ook

Wegtanken

Nick Kyrgios, de laatste 'schuldige' van de onderhandse service en de huidige nummer 33 van de ATP-ranking, staat bekend als een speler die in staat is te ontregelen. "Het is een heel gek type", zegt Mesker, "Soms is hij qua genialiteit en creativiteit nog beter dan Roger Federer. Hij heeft de meeste trucs én de meeste boetes vanwege wangedrag op het veld."

De veelbesproken onderhandse service van Nick Kyrgios.

Bij het toernooi in Miami stond hij op winst toen hij onderhands serveerde, maar volgens Mesker doet hij het ook wel eens als hij er met de pet naar gooit: "Dat is dan wegtanken. Weten dat je verliest en dan maar punten verspelen, dat wil Kyrgios ook nog wel eens doen. Dan is het onsportief."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.