Zijn vader, zus en oom overleden aan de gevolgen van alcohol. Zelf stopte hij op zijn negentiende met drinken. 'Alcohol is een blinde vlek in de Westerse samenleving', aldus Niko Stammes.

Dat veel Nederlanders van een drankje houden, blijkt ook uit een groot internationaal onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd. Uit het internationale onderzoek naar riskant alcoholgebruik blijkt dat Nederland zelfs in de Europese top drie staat. Alleen de Ieren en Denen scoren hoger.

Stammes groeide op in West-Friesland en toen hij als 19-jarige jongen abrupt stopte met met drinken, verloor hij direct zijn dorpse vriendenkring. 'Hij was serieus geworden', klonk het.

Later raakte zijn vader aan de drank en stierf op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen ervan. Ook zijn zus, oom en anderen uit zijn dorp overleden vroegtijdig aan de gevolgen van alcholmisbruik. 'Niet dat iemand toegeeft', vertelt Stammes.

Stammes vertelt in Radio EenVandaag hoe je stopt met drinken, terwijl het je met de paplepel is ingegoten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.