De Tweede Kamer verjongt. Met de komst van Rob Jetten als partijleider bij D66 zijn er nu zes fractievoorzitters onder de 30 'aan de macht' in de Kamer. Veranderen deze 'millennials' samen de politiek?

Millennials zijn de groep mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000. Zij zijn nu dus tussen de 18 en 38 jaar.

Thijs Launspach is psycholoog en schrijver. Hij schreef boeken over stress en burn-outs, maar ook over millennials. "Er zijn best wat vooroordelen over deze groep. Het zijn niet alleen mensen die instagrammend, selfies makend en broodjes avocado etend door het leven gaan." Toch kan je wel een aantal specifieke dingen over de groep zeggen. "Ze staan vaak te boek als mensen die iets te veel zelfvertrouwen hebben. Alles moet anders, en zij weten hoe dat dan anders moet. Dat zorgt wel eens voor irritatie."

info

Dit zijn de 6 'jonge fractievoorzitters' in de Tweede Kamer:

- Rob Jetten (D66, 31)

- Jesse Klaver (GroenLinks, 32)

- Lilian Marijnissen (SP, 33)

- Thierry Baudet (FvD, 35)

- Klaas Dijkhoff (VVD, 37)

- Tunahan Kuzu (DENK, 37)

Verschil in de Kamer?

Volgens Launspach brengen millennials wel degelijk dingen met zich mee. "De kracht is dat het de eerste generatie is die min of meer is opgegroeid met digitale middelen. Ze werken aan het oplossen van oude problemen met niewe oplossingen. Ook kunnen ze zich flexibel aanpassen aan nieuwe werkomgevingen. Ze zijn wendbaar."

Door de hele geschiedenis van de Tweede Kamer heen, zaten er wel vaker jonge mensen. Wat nu anders is, is dat ze ook echt aan het roer van de partijen staan. "Het is de nieuwe groep die nu aan de knoppen begint te zitten. Wat gaat dat teweeg brengen?", vraagt Launspach zich af.  

'Zij moeten het voor elkaar krijgen'

Uiteindelijk kan je niet iedereen over één kam scheren. "Er zijn enorm veel verschillen tussen de verschillende partijleiders, dus ze brengen ook allemaal iets verschillends mee."

Op bepaalde gebieden zijn er wel overeenkomsten. "Duurzaamheid staat hoger in het vaandel. Ook zijn de millennials over het algemeen pragmatischer en individualistischer. Als er iets moet gebeuren, voelen ze dat zij dat ook voor elkaar moeten krijgen. Dat zie je eigenlijk op links en op rechts."

Kijk & lees meer:

Branie en kwetsbaarheid

Thijs Launspach wijst wel op de gevaren die voor de partijleiders op de loer liggen. "Enerzijds is er de branie van deze groep, maar anderzijds is er de kwetsbaarheid in stress, burnouts en de druk die ze ervaren. Dat is een enorm contrast, maar speelt ook niet alleen onder millennials." Volgens Launspach vervaagt de grens tussen werk en privé. "We werken meer over dan ooit. Daarnaast moet je een superleuk leven hebben en dat ook nog laten zien."

Politiek commentator Joost Vullings herkent de werkdrang van Kamerleden wel. "Van een der millennials in de Kamer, ik zeg niet wie, kreeg ik een appje om half 2 in de nacht. Dat vond ik niet zo’n goed idee, en heb ik toen ook maar gezegd."

Burn-outs

Burn-outs komen tegenwoordig steeds vaker voor. "1 op de 6 of 7 mensen krijgt tegenwoordig last van een burnout. Bij mensen tussen de 25 en 35, vooral vrouwen, is dat al bijna 1 op de 6 of zelfs 5", vertelt psycholoog Launspach. Een balans vinden is tegenwoordig dan ook belangrijker dan ooit. "Er is niets is met hard werken, als je daarnaast nog maar goed voor jezelf zorgt. Als je het idee hebt dat je jezelf continu moet bewijzen, dan wordt het gevaarlijk."

Kijk & lees meer:

Uitzonderingen daargelaten, wordt er volgens Joost Vullings door veel Kamerleden wel goed op die balans gelet. "Dat is een trend die je al veel langer ziet. Je had vroeger mensen die woonden echt op het Binnenhof. Nu zijn er politici die zeggen: ik kom gewoon om half 9, of om 9 uur op het ministerie, want ik wil mijn kinderen naar school brengen,. Daar werd je twintig, dertig jaar geleden om uitgelachen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.