Dat Rob Jetten ooit fractievoorzitter van D66 zou worden, zagen veel mensen wel aankomen. Dat hij nu al tot partijleider is verkozen, komt wel als een verrassing. Jetten is met zijn 31 jaar de jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Jetten volgt Alexander Pechtold op, die na 12,5 jaar aankondigde te stoppen. Bestuurskundige Rob Jetten zit sinds anderhalf jaar in de Kamer en werkte daarvoor als regiomanager bij ProRail. Eerder was hij fractievoorzitter van D66 Nijmegen en voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Jetten werd unaniem gekozen door de fractie.

'Deze jongen was voorbestemd'

Al een lange tijd werd Rob Jetten gezien als een groot talent. Politiek commentator Joost Vullings: "Je merkte aan alles dat deze jongen voorbestemd was. De sticker van toekomstig leider stond op zijn voorhoofd, maar dat hij de verantwoordelijkheid nu al aandurft, kan je wel verrassend noemen." Twee andere kandidaten hadden zich beschikbaar gesteld: Salima Belhaj en Paul van Meenen. "

Paul de Rook, D66-wethouder in Groningen, reageert verrast op de verkiezing van Jetten. "Ik had verwacht dat de fractie voor een tijdelijke optie zou gaan, maar het is nu dus toch al Rob geworden." Volgens De Rook kan de verantwoordelijkheid die hij nu krijgt een risico zijn. "Daar staat tegenover dat, als hij laat zien wat hij in zich heeft, hij de partij echt verder kan helpen."

Klimaatwet en referendum

Joost Vullings licht toe waar we Rob Jetten misschien al eens aan het werk hebben gezien. Jetten was als woordvoerder betrokken bij de Klimaatwet en het afschaffen van het raadgevend referendum. Vooral dat laatste was een uitdaging. "Dat was een echte corveeklus. Hij kreeg er veel kritiek op, maar deed het politiek wel heel handig. Hij laat veel van zich afglijden en heeft zijn antwoord snel klaar." Het bewijst volgens Vullings dat Jetten ook moeilijke dossiers aankan. "Je kan hem dus om een boodschap sturen."

Wethouder De Rook wijst nog op iets anders dat Jetten de afgelopen tijd heeft gedaan. "Wat minder in de publiciteit is gekomen, is dat hij nieuwe voorstellen heeft ingediend over hoe we de democratie moeten verdedigen en sterker maken. Dat biedt een goed beeld voor de toekomst."

'Enorme opdracht'

Ondanks de ervaring die hij al heeft, denkt Joost Vullings dat het leiderschap voor Jetten een grote uitdaging gaat worden. "Hij moet heel snel heel veel leveren. Het is een enorme opdracht voor hem." Het feit dat hij minder ervaring heeft dan andere fractievoorzitters kan daarbij lastig zijn. "Hij moet waarschijnlijk morgen al naar het ministerie van Volksgezondheid om te beslissen wat er met de twee miljard van de dividendbelasting gaat gebeuren. Hij zit dan meteen tussen Mark Rutte en Sybrand Buma. Dan moet hij zich staande zien te houden."

Kort na zijn verkiezing zei Jetten dat hij op de koers van voorganger Pechtold door wil gaan. "Ik heb er veel vertrouwen in dat we het goede werk van D66 gaan voortzetten." "Ik ben ongelooflijk blij en trots dat jij mij gaat opvolgen. Je hebt laten zien dat je moeilijke dossiers aankan en dat je niet alleen een talent, maar ook een leider bent", zei Alexander Pechtold bij het overdragen van de voorzittershamer. Later zei Pechtold dat Jetten eigenlijk "de fase van talent allang voorbij is".

Kijk & lees ook:

Reacties

Jetten ging kort na zijn verkiezing langs bij premier Rutte. De premier schrijft op Twitter: "Ik kende hem al als Kamerlid, maar als opvolger van Alexander Pechtold zullen we nog veel meer met elkaar te maken krijgen. Ik wens hem veel succes en kijk uit naar een goede samenwerking."

Veel fractievoorzitters uit de Kamer sturen een tweet waarin ze Jetten feliciteren. Jesse Klaver (GroenLinks) hoopt op een goede samenwerking. Lodewijk Asscher (PvdA) wenst Jetten 'veel succes met de dividendbelasting'.

Het eerste 'smetje' heeft Jetten volgens politiek verslaggever Wilma Kieskamp alleen al te pakken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.