'We zouden graag willen benadrukken dat het spreken van een 'leider' erg inaccuraat is- De Nieuwe Universiteit heeft geen leiders. We zijn allen gelijk en rouleren steeds in onze taken', zo stelde actiegroep De Nieuwe Universiteit toen EenVandaag in contact wilde komen met de leiders van het protest. Vandaag is de zogeheten landelijke actiedag. Maar hoe loopt zo’n leiderloos protest?

En is het wel net zo effectief en doeltreffend als een protest waar iets meer organisatie achter zit? Hoe doen studenten dat in andere landen waar nog veel minder vrijheden zijn? We praten erover met de laatste echte ‘leider’ die in Nederland demonstraties leidde; namelijk Sywert van Lienden. Hij demonstreerde in 2007 met succes tegen de 1040-urennorm in het middelbare onderwijs.

En we bellen met Yola Verbruggen, correspondent in Birma, waar momenteel ook studentenprotesten aan de gang zijn. Hoe organiseren de demonstranten zich daar? In elk geval zit er daar meer structuur in dan in Amsterdam. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.