De Nederlandse inzending voor het Songfestival staat hoger dan ooit bij de bookmakers. In Tel Aviv wordt niet alleen door Duncan druk gerepeteerd. Verslaggever Lammert de Bruin over de sfeer, de kosten en opvallende deelnemers.

Hoe is de sfeer?

Het is een groot circus, dat is het ieder jaar. Dit jaar is de hal wat kleiner en intiemer en van de 41 delegaties zijn er vast al een paar naar huis. Toch zijn er een flink aantal journalisten (1500) en dat loopt allemaal de hele dag door elkaar heen te interviewen.

Ligt Duncan veel op het strand, denk je?

Nee, daar heeft hij geen tijd voor. Dinsdag deed hij bijvoorbeeld 5 uur lang interviews en de rest van de tijd repeteert hij. Hij kan niet lekker een dagje naar Jeruzalem. De deelnemers repeteren tot in den treure, inclusief lichteffecten en geluidscheck. Elk detail is belangrijk. Wat we vanavond te zien krijgen is gisteren al helemaal opgenomen, met publiek, voor het geval er iets fout gaat. Ze laten niets aan het toeval over.

Merk je iets van het Israël-Palestina-conflict?

Dat valt mee. Twee jaar geleden zag je in Kiev op elke meter een militair, hier is de beveiliging bijna onzichtbaar. Tassen worden gecontroleerd en je wordt gefouilleerd als dat nodig lijkt, maar het is zelfs minder dan in Portugal vorig jaar. Misschien maken ze het minder zichtbaar om mensen geen angst aan te jagen. Er zijn ongetwijfeld veel agenten in burger. Er is nu een staakt het vuren, we zitten hemelsbreed maar 80 kilometer van Gaza. Het enige wat gebeurde is dat de site van de omroep gehackt werd: er werd gewaarschuwd voor raketaanvallen. Dat duurde een paar minuten.

Waarom betaalt de Israëlische omroep alles zelf?

De overheid draagt niets bij. Ik vroeg aan de hoofd producer van de omroep hoe dat kan, en die zei: 'Dat moet je Netanyahu vragen'. Je kunt ook zeggen: nu is het onafhankelijk, het is geen overheidspropaganda. Daarmee is die discussie van de baan. Voor de omroep is het wel zwaar om alles zelf te betalen. Daarom zijn de tickets zo'n 400 euro. Als wij winnen hebben wij dat probleem ook. Toen de NOS niet meer wilde, nam AVROTROS het over. Maar je moet een omroep niet straffen als het land wint.

Zie je veel Nederlandse supporters?

Nou, ik heb er nog niet heel veel gezien, maar misschien is dat na vanavond anders. Dan is de vlag in beeld en kleurt het oranje. Maar ja: de tickets zijn duur, daar kun je ook van op vakantie.

Welke deelnemers vallen het meest op?

San Marino, dat nummer is zo vals. Maar ze zijn toch door, de eerste halve finale was niet zo goed. Vanavond wordt het een sterke halve finale. Noorwegen heeft een heel modern nummer, waarbij een van de zangers zingt op de manier van het Sami-volk. Die taal was heel lang verboden. En Frankrijk heeft een 19-jarige YouTube-ster, volgens Duncan zijn grootste tegenstander. Die speelt heel erg met gender. Hem zien we pas in de finale op zaterdag.

info

Lammert de Bruin doet voor de vijfde keer verslag van het Eurovisie Songfestival. Voor NPO Radio 1 maakt hij de dagelijkse podcast Tel Aviv Calling. Hij spreekt daarvoor in Israël met songfestivalkenners, fans en (oud) deelnemers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.