Duncan Laurence, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, schreef het nummer Arcade op de Rockacademie. Het nummer is favoriet bij de bookmakers en op zijn voormalige opleiding zijn ze dan ook vooral trots.

De poster van zijn afstudeerconcert hang nog in het klaslokaal. Samen met oud-student Esther Veen trad hij toen nog op in Tilburg, nu staat hij in Tel Aviv op het podium. "Dat is gewoon supervet om te zien dat we een jaar geleden nog samen op het podium stonden en hij nu op het grootste podium van de wereld staat. En iedereen kijkt toe dat is wel spannend", aldus Veen.

Altijd een plan

Het nummer Arcade was één van de tien liedjes die hij schreef voor zijn afstuderen. "Ik denk dat de kracht van het liedje is dat het echt heel erg van Duncan is. Er zijn veel versies van geweest maar ze zijn nu weer terug bij de eerste", zegt Veen. "Het ligt dichtbij hem. Je voelt de kracht."

In zijn derde jaar kreeg hij les van Yvonne Rooda. "Duncan had altijd een plan. Die kwam altijd binnen met een vraag of meerdere vragen. Ik heb daar last van of ik kan dit niet zingen. Dan gingen we daar mee bezig." Dat hij nu meedoet aan het Eurovisie Songfestival verbaast haar niks. "Ik had wel verwacht dat hij het op de een of andere manier wel zou gaan maken want hij is altijd superondernemend geweest."

Relaxt en bescheiden

Ze heeft dan ook alle vertrouwen in haar leerling. "Ik zie niet een andere Duncan dan ik hier in het gebouw heb zien lopen. Hij is relaxt. Dat vind ik echt heel erg bijzonder dat je met zoveel aandacht relaxt kunt blijven. Hij is zichzelf en ik heb een stukje gezien van de repetitie en hij is gewoon zo goed."

Zowel Rooda als Veen zitten voor de tv als Duncan gaat optreden. Vol vertrouwen. "Dit zou kunnen winnen. Je weet het nooit. Maar het liedje, de uitvoering en de kwaliteit van de artiest kan dit 'm echt wel worden", zegt Rooda. En ook zijn oud-klasgenoot denkt dat 'we' kunnen winnen. "Ik denk dat er best een goede kans is dat hij kan winnen. Omdat het zo puur en bescheiden is. Maar het einde is wel lekker bombastisch. Ik denk wel dat het opvalt."

Duncan Laurence schreef het nummer Arcade al jaren geleden in een klein hokje met een piano op de Rockacademie in Tilburg.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.