Duncan Laurence hield het hoofd koel en zong Nederland zonder problemen door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. En hij maakt nog altijd een grote kans om te winnen.

De kenners waren het er in grote lijnen wel over eens: ondanks een iets weifelend begin van de halve finale deed Duncan Laurence het geweldig en is hij verdiend door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Al weken lang is hij de torenhoge favoriet bij de 'bookmakers' met inmiddels maar liefst 47 procent kans op winst tijdens de finale. Op de tweede plek staat Australië met een schamele 12 procent, gevolgd door 7 procent voor Zweden.

Lees ook

Arcade voert Top 40 aan

De uitzonderlijk hoge plaatsing van Duncan en zijn nummer Arcade bij de bookmakers is een goed voorteken. In de afgelopen 12 jaar hadden zij het vaak bij het goede eind: 7 van de 12 keer zegevierde de favoriet van de bookmakers uiteindelijk ook in de finale.

Ook op ander vlak presteert Duncan met zijn nummer uitstekend. Zijn nummer Arcade steeg deze week naar de eerste plek in de Top 40. En dat is een primeur: nooit eerder voerde een Nederlandse inzending van het Eurovisiesongfestival de hitlijst aan.

Het voelt zo lekker dat ik door ben naar de finale. Op het einde kwam echt de ontlading, ook omdat dit nummer zo dicht bij me staat.

Het is lang geleden

Na zijn optreden kwam de emotie bij de 25-jarige Duncan naar boven. "Het voelt zo lekker dat ik door ben naar de finale. Op het einde kwam echt de ontlading omdat dit nummer zo ontzettend dicht bij me staat. Dit is toch het moment waar je heel even kunt laten zien wie je bent en waar je voor staat."

Heel veel fans in Nederland duimen voor Duncan die er zaterdag voor kan zorgen dat Nederland na maar liefst 44 jaar weer winnaar wordt van een Eurovisie Songfestival. Want ja, zo lang geleden is het dat Teach-In won met het befaamde nummer Ding-a-Dong.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.