Een leugentje om bestwil, we doen het allemaal wel eens en hopen dan maar dat niemand het door heeft. Ook in het nieuws spelen leugens vaak een rol, wie kent niet de leugens van Diederik Stapel, Joran van der Sloot of Dominique Strauss Khan?

Als advocaat krijgt Jan Henk van der Velden bijna dagelijks te maken met leugens. Om ze te kunnen herkennen en te herleiden ontwikkelde hij een methodiek: de liegladder.

Vanaf vandaag is die liegladder voor iedereen te gebruiken. De zeven treden op de liegladder maken duidelijk hoe je onderscheid kunt maken tussen wenselijke, acceptabele en afkeurenswaardige leugens. De liegladder laat ook zien hoe de leugenaar voor zichzelf probeert zijn leugen te rechtvaardigen.

Naast de liegladder worden ook andere nieuwe begrippen geïntroduceerd, zoals de liegstimulatoren, de dominoleugen en liegescalatie. Deze begrippen zijn direct te koppelen aan beroemde leugens zoals de wetenschapsfraude van psycholoog Diederik Stapel. Uit het boek blijkt hoe mensen in tijden van crisis de verleiding van een leugen niet kunnen weerstaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.