Een opmerkelijke overname in medialand; John de Mol koopt persbureau ANP. Hij had met zijn bedrijf Talpa al een lange lijst websites, radiostations en tv-zenders in bezit en voegt daar nu dus een onafhankelijke nieuwsvoorziening aan toe. Het blijkt een lang gekoesterde wens van de Mol om zich ook in de journalistiek te mengen: "Ik wil met Talpa een sterk Multimediabedrijf beginnen. Daarin was een nieuwsvoorziening nog een hele grote blinde vlek en die is nu denk ik heel goed ingevuld."

Zakenman als nieuwsmaker

Mediamiljonair John de Mol is niet de eerste zakenman die zich in de serieuze journalistiek stort. Succesentrepreneur Jeff Bezos, de baas van Amazon, kocht bijvoorbeeld voor 250 miljoen dollar The Washington Post. Hij redde de Amerikaanse krant daarmee van de ondergang en zei dat hij dat deed uit liefde voor de journalistiek. Ook John de Mol laat in Quote weten dat hij ANP 'zeker ook uit idealisme' overneemt. "Als je het in percentages uitdrukt is het 66% zakelijk en 33% idealistisch", zegt hij tegen de zakenwebsite. Die idealistische gedachte moet ook wel, want winstgevend is het persbureau niet. Over 2016 boekte ANP 422.000 euro verlies.

Waarom investeren in nieuws?

Maar waarom zou een mediamagnaat dan investeren in nieuws? Met radiozenders als Radio 538 en Sky Radio en tvzenders SBS, Net5 en Veronica beschikt de Mol natuurlijk over voldoende plekken om het nieuws aan de man te brengen. John de Mol zelf komt nog niet met concrete plannen, maar laat weten dat hij voldoende mogelijkheden ziet om nieuws te brengen. Er wordt gespeculeerd over een eigen nieuwszender en over een concurrent voor nieuwssite nu.nl. Henk Willem Smits, redacteur bij Quote. "John de Mol heeft geprobeerd nu.nl te kopen, dat is niet gelukt. Nu kan hij zijn eigen nieuwssite beginnen."

Persbureaus in handen van miljardairs

De Mol is overigens niet de enige miljardair met een persbureau. Quote-redacteur Smits: "Het is in Europa wel vreemd. Daar zijn de persbureaus volledig onafhankelijk of juist sterk verbonden aan het staatsbestel, zoals het Franse AFP. Een grote uitzondering is het Britse Reuters. Dat is een beursgenoeerd bedrijf dat inmiddels is overgenomen door de vermogende Canadese familie Thompson." Verder is er Bloomberg, opgericht door Michael Bloomberg, met voornamelijk economisch nieuws. In Brazilië heeft Grupo Globo, het grootste mediabedrijf van Latijns Amerika, een persbureau in handen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.