De Britse commerciële televisiezender ITV koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro voor Talpa. 

Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties van Talpa de komende acht jaar en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro. Toezichthouders moeten de deal nog wel goedkeuren, maar afronding wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

Belangrijke rol

De Mol blijft dus, samen met het management en de creatieve staf van Talpa, een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van formats. Talpa is erg succesvol in het buitenland met de talentenjacht The Voice, die inmiddels in 180 landen wordt uitgezonden. Met realityshow Utopia hoopt de tv-producent op een nieuwe internationale kaskraker. In de afgelopen zes jaar ontwikkelde Talpa in totaal 75 shows, waaronder ook Battle of the Sexes en Dating in the Dark.

Grootste televisiebedrijf

Het Britse ITV is het grootste commerciële televisiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf exploiteert een groep zenders en heeft eigen productiebedrijven, ook in een groot aantal andere landen. Vorig jaar september bleek al dat meerdere partijen interesse hadden in het mediabedrijf van De Mol.

Wat betekent de deal voor Talpa. En hoe moeten we de toekomst van televisiekijken zien? In Radio EenVandaag een gesprek met media-ondernemer Ronnie Overgoor. Hij zette onder andere het succesvolle internet-tv kanaal 7Ditches op.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.