Een vogel met een spanwijdte van zo'n anderhalve meter die opeens op je afvliegt; voor veel mensen is een aanval van een buizerd angstaanjagend. Niet voor niets dat op meerdere plekken in Nederland wordt gewaarschuwd. Gemeenten geven de tip: "Schreeuw en molenwiek met uw armen", om een aanvallende roofvogel te verjagen. Klopt dit wel? En wat zijn andere manieren om je te beschermen tegen een aanval? EenVandaag zoekt het uit.

'Terrorvogels slaan weer toe in Woudenberg', kopte de Telegraaf vandaag. Maar volgens roofvogeltrainer en valkenier Ruben van Maaren gaat het meestal om de buizerd en is dat allesbehalve een terrorvogel. "Het is eigenlijk een hele tuttige en verlegen vogel. Het is een middelgrote roofvogel, met kleine klauwen. Ze vangen prooien ter groote van een konijn."

De aanvallen op mensen vallen doorgaans in het broedseizoen. "Ze beschermen hun jongen en hun nestje", legt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming uit. "Het is een normaal en natuurlijk verschijnsel en over een paar weken is het weer voorbij."

Buizerd valt van achteren aan

Tot die tijd zijn er meerdere manieren om jezelf te beschermen tijdens een aanval van de vogel. De buizerd valt altijd van achter aan. Dus opletten is een must. En met je armen zwaaien, zoals gemeenten adviseren, is inderdaad een goede tip. "De buizerd gaat altijd af op het hoogste punt, dus dan worden je handen aangevallen in plaats van je hoofd", verklaart Dijksman.

De Gelderlander schreef vorig jaar over de truc die een hardloper had bedacht. Deze man schafte een pet met ogen aan en werd sindsdien niet meer aangevallen. Niet gek bedacht, vindt Marieke Dijksman van de Vogelbescherming: "Dat kan inderdaad heel goed werken. Oogcontact vinden ze bedreigend, zoals je dat ook bij katachtigen ziet. Als je oogcontact maakt met een buizerd voelt hij zich geintimideerd en zal hij snel wegvliegen."

Toch hoeven we ons volgens de Vogelbescherming niet al te druk te maken: "Er zijn zo'n tienduizend broedparen van buizerds in heel Nederland. En we horen slechts een paar verhalen per jaar over vogels die mensen aanvallen. En dan gaat het vaak ook nog om dezelfde buizerd die al een slechte ervaring heeft met mensen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.