Nederland is weer een zeldzame vogel rijker. Op een Drents industriegebied werd een oehoe geboren. Het uiltje werd gemeten en geringd. Dat leverde mooie beelden op, maar ook weerstand. Het jong zou worden verstoten bij aanraking door de mens. Is dat zo?

Oehoe-kenner Hans Hasper haalde het jong gisteren uit zijn nest om het het beestje te wegen, te meten en een ring om de poten aan te brengen. Dit zorgde voor de nodige commotie op twitter, waarop mensen zich afvroegen of dit wel zomaar mag en of de baby-oehoe dan niet wordt verstoten.

De geur van mensen

Op twitter maakte mensen zich zorgen dat het kuiken verstoten zou worden door zijn moeder omdat het na het contact met de mens anders zou gaan ruiken. "Dat is een broodjeaapverhaal", verklaart Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum.

"Het ringen is een beproefde methode, anders zouden al die dieren in het nest sterven", legt hij uit. Volgens Moeliker is de drang van ouders te groot om de jonge vogel te verlaten. Het beestje heeft honger, wordt gevoerd en dat blijven ouders ook gewoon doen. "Er is geen vogel die zich laat weerhouden omdat het jong in de buurt is geweest van een mens."

Lees ook

'Niks mis mee'

Dat de oehoe-kuiken bij zijn ouders werd weggehaald om geringd te worden is volgens Moeliker doodnormaal. "Daar is niks mis mee." Dit gebeurt volgens Moeliker al 120 jaar. "Duizenden jonge vogels, van pimpelmeesjes tot ooievaars worden jaarlijks geringd, gemeten en gewogen."

Aan de hand van de gegevens op de ring wordt een database bijgehouden en in kaart gebracht hoe de vogels leven en hoe ze verspreiden. "Als mensen een dode vogel vinden kunnen ze dat ook melden."

Niet zelf doen

Maar dat betekent niet dat je het ringen van vogels ook zelf kan gaan doen. "Mensen moeten natuurlijk niet zelf vogels uit het nest halen en denken, daar doe ik een ringetje om", vertelt Moeliker. "Je mag geen enkele vogel zomaar uit zijn nest halen."

In totaal worden er in Nederland elk jaar een kleine 300.000 vogels geringd door ruim 500 ervaren ringers. "De mensen die het doen zijn vogelringers en hebben hier een vergunning en opleiding voor."

Beluister hier het gesprek over de baby-oehoe met de directeur van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.