"Hij vond zijn taak eigenlijk vervelend, en maakte daarom heel veel grappen", zegt oud-correspondent Peter Brusse over prins Phillip. De Duke of Edinburgh overleed vandaag op 99-jarige leeftijd, 3 maanden voor zijn honderdste verjaardag.

Het grootste deel van zijn leven stond prins Philip in de schaduw van zijn vrouw, Queen Elisabeth. Hij zette zich in voor liefdadigheidsinstellingen en ontpopte zich als milieuactivist en fanatiek polospeler. Hij was ook een man die hield van foute grappen. Hij overleed vanmorgen op Windsor Castle. Het ging de laatste tijd al minder goed met zijn gezondheid.

Humor

"Ik heb hem een paar keer ontmoet", vertelt Peter Brusse. "Dat was op een garden party in Buckingham Palace in Londen. Er waren honderden mensen. Dan stond je daar met z'n allen, gingen de deuren open en dan kwamen de koningin, prins Philip en prins Charles naar beneden en gaven mensen allemaal een hand."

Prins Philip gebruikte humor als middel om zijn leven als prins in de schaduw van zijn vrouw draaglijker te maken. "Daarom was hij ook zo geliefd, want hij maakte die grappen ook echt. Ook rare grappen. Ook wel racistische grappen. Zo zei hij op een banket in Nigeria met de president: 'Iedereen al in pyjama, zie ik, jullie gaan zo naar bed'. Daar kreeg hij ook wel problemen mee, met die grappen. Maar hij doorbrak echt het ceremoniële aspect, want daar hield hij niet van."

Altijd in de schaduw van de Queen

Prins Philip werd ziek toen zijn vrouw koningin werd, vertelt Brusse. "Altijd maar anderhalve meter achter zijn vrouw aanlopen, dat was niks voor hem." Zelf was Philip ook van adel. "Hij was een Deense prins en een Griekse prins. Hij is op Corfu geboren en zijn oom was de koning van Griekenland. Die werd weggebonjourd na de Eerste Wereldoorlog, net als zijn vader."

Prins Philip kwam uiteindelijk in Frankrijk terecht en heeft daar op verschillende scholen gezeten. Hij heeft op een kostschool in Engeland gezeten en op een school in Duitsland. "Zijn opvoeder in Duitsland was een moderne opvoeder en Joods. Die werd toen gearresteerd. Toen Philip in Engeland kwam zat hij op een kostschool waar het er met de harde aan hand aan toeging."

Philip de losbol?

De oud-correspondent denkt dat Philip en Queen Elisabeth wel een liefdesrelatie hebben gehad. Iets dat in de Crown niet echt naar voren komt. In die populaire serie werd hij soms neergezet als losbol die naar lunchclubs ging waar veel vrouwen waren. "Maar hij was geen losbol", vertelt Brusse.

Maar echt knuffelend of kussend met de koningin, werd hij niet gezien, vertelt Brusse. "Hij kon ook heel hard zijn. En heel arrogant. Dat deed hij ook tegen de koningin. Dan zei hij: kom op, opschieten. Doen."

Lees ook

Uitvaart

"De uitvaart zal prachtig zijn", vertelt Brusse. "Die Britten kunnen dat als geen ander. Er zal heel veel marine bij zijn, want dat was ook echt zijn grote passie."

Mogen Harry en Meghan komen? "Het zou ongetwijfeld mogen, maar of ze het doen is natuurlijk niet te zeggen", zegt Brusse. "Philip heeft nog wel contact met ze gehad. Hij had er alle begrip voor, maar vond niet dat je je plicht kan verzaken. Dat heeft hij ook gezegd tegen Harry. En dat liet hij destijds ook al merken toen dat bij Diana gebeurde."

Bekijk hier de Nieuwstrend over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.