De Oostenrijkse vice-kanselier Heinz Christian Strache is opgestapt na een gelekt filmpje waarin te zien is hoe hij zich laat omkopen door een 'nep-Russin'. Door het schandaal viel de coalitie.

Het gelekte filmpje van Heinz Christian Strache veroorzaakte veel politieke ophef. Toch is Strache lang niet de eerste die na een filmpje zijn biezen moet pakken. In de voetbalwereld zijn er verschillende incidenten op te sommen.

Gretig in de val

In Nederland was FC Den Bosch een paar jaar terug nog gesprek van de dag. PowNews sprak leidinggevenden van de Bosschenaren, undercover en verkleed als sjeik. De club trapte met open ogen in de val. Op beelden was een gretige commercieel directeur van FC Den Bosch te zien. Hij nam de miljoenen die hem werden beloofd maar wat graag aan om de club weer naar een hoger niveau te tillen.

Die miljoenen bleken achteraf helemaal niet te bestaan. Toch was de directie maar wat graag bereid om de naam van de club op de schop te gooien.

'Totaal absurd'

AD-voetbaljournalist Sjoerd Mossou verbaasde zich destijds over wat er bij Den Bosch gebeurde. "Dat was een mooie grap. We zagen hoe Den Bosch ging er maar al te gretig op inging. Het was echt totaal absurd", zegt Mossou.

"Je kon door de grap echt heel goed zien hoe naïef ze waren. Het belang van de club moet altijd voorop staan. Komt dit de club ten goede op de lange termijn? Dat is een vraag die echt belangrijk is om te stellen."

AD-voetbaljournalist Sjoerd Mossou vertelt wat de verkeerde filmpjes voor gevolgen kunnen hebben in de voetbalwereld.

Hoe kun je hierop ingaan?

In Engeland was men in 2016 in de ban van een publicatie van The Daily Telegraph. In een video toonde toenmalig bondscoach Sam Allardyce zich bereid om 400.000 pond te betalen en zodoende regels van de Engelse voetbalbond te omzeilen. Op die manier konden spelers makkelijker worden aangetrokken. Hij liet zich verder negatief uit over onder andere voormalig bondscoach Roy Hodgson en de Engels Koninklijke familie. Allardyce heeft het door dit schandaal maar 67 dagen volgehouden als bondscoach van Engeland.

Sjoerd Mossou volgde het schandaal in Engeland als voetbaljournalist op de voet. "Sam ging gretig in op partijen die hij beter niet had kunnen helpen. De Engelse voetbalbond kon niet anders dan hem op straat te zetten. Je denkt dan wel echt: hoe kun je hierop ingaan? Zeker als bondscoach."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.