Het concept is nauwelijks een jaar oud, maar blijkt nu al een groot succes. De Quiet Community in Tilburg; een soort ‘marktplaats zonder geld’ speciaal voor mensen die leven onder de armoedegrens. Mensen die dit nodig hebben kunnen bij de ‘community' elke maand gratis gebruik maken van diensten en producten die ondernemers of particulieren aanbieden. En hoewel er geen ‘voor wat, hoort wat’ klinkt in de gemeenschap, worden de gebruikers gestimuleerd zelf ook iets toe te voegen. 

En dat werkt. EenVandaag volgt Stefanie van der Waals, een alleenstaande moeder met jonge kinderen die gratis sportlessen aanbiedt, maar ook een keer in de maand zelf iets extra’s uit de community ontvangt. Ook spreken we Annemieke van Riel. Zij raakte in financiële problemen door een scheiding. Via de voedselbank kwam zij in contact met de community. Nu kan zij af en toe naar een restaurant of kapper en begeleidt ze de inloopochtenden van de organisatie.

De Quiet Community komt voort uit het blad de Quiet 500, tegenhanger van het miljonairsblad de Quote 500. Het blad wilde stille armoede een gezicht geven. De Quiet 500 werd in 2013 ook in de bus gedaan bij miljonairs. Het inspireerde onder andere miljonair Dirk Lips om zich in te zetten voor armoedeverlichting. Mede door zijn inbreng en ideeën kon begin dit jaar de aftrap worden gedaan voor de community.

Een van de initiatiefnemers van Quiet 500, Ralf Embrechts, ook betrokken bij de community, denkt dat het concept werkt omdat het niet uitgaat van verplichtingen. Mensen zijn geen nummer, gaan weer rechtop lopen omdat ze het gevoel krijgen erbij te horen. Juist die trots activeert mensen die zich vaak schamen voor hun armoede om weer mee te doen met de samenleving en iets terug te doen, bijvoorbeeld voor de community. 

Inmiddels hebben onder andere de steden Heerlen, Den Bosch en Groningen interesse getoond om het concept ook daar op te zetten.