Wanneer kunnen evenementen weer? Als er geen strengere maatregelen bij komen, wordt het eerste pilot-evenement op 22 januari gedaan. Daarmee wordt getest hoe we veilig kunnen samenkomen. "We willen in februari weten wat we deze zomer kunnen doen."

Pieter Lubberts, programmamanager bij Fieldlab Evenementen, hoopt dat hiermee kan worden bepaald wat het ideale maatregelenpakket is, bestaande uit sneltesten en vaccins, om zo in 2021 wél een goed jaar voor de evenementenbranche te hebben.

1500 voetbalsupporters

Fieldlab is van plan om de eerste test te laten plaatsvinden tijdens de wedstrijd van Almere City FC tegen FC Dordrecht. Met 1500 man op de tribune, verdeeld in verschillende bubbels, wordt het gedrag nauwkeurig in de gaten gehouden met behulp van een computerchip. Dit geeft inzicht in het aantal ontmoetingen en de duur ervan.

Alle supporters ondergaan aan het begin en eind van de wedstrijd een PCR sneltest. "We sluiten niet alle risico's 100 procent uit, dat is niet mogelijk. We zijn ons wel van alle risico's bewust en verkleinen deze."

Samen met overheid

Volgens Lubberts onderzoekt Fieldlab alle mogelijkheden om evenementen weer door te laten gaan. "Dit doen we samen met de overheid. Zo hopen we een verstandig maatregelenpakket te creëren waarbij bijvoorbeeld de 1,5 meter regel kan worden vervangen."

Het experiment van Fieldlab is gebaseerd op acht bouwstenen: gedrag, triage, Tracken & Tracen, sneltesten, luchtkwaliteit, dynamiek, persoonlijke maatregelen, oppervlakte hygiëne en kwetsbare groepen. Uit het monitoren van deze bouwstenen tijdens de pilot-events moet blijken wat er op termijn wel en niet kan.

Lees ook

Vaccinatieprivileges

Wanneer het experiment positief uitpakt betekent dat er misschien dit jaar evenementen plaats kunnen vinden volgens de richtlijnen bedacht door Fieldlab. Verwacht wordt dat het afnemen van sneltests daar zeker een belangrijk onderdeel van zijn, mits de capaciteit dat toelaat.

Maar wat betekent het wel of niet hebben van een vaccin voor jouw toegang tot een evenement? Mogen mensen zonder een vaccin de toegang tot een evenement ontzegt worden? Lubberts zegt daarover dat ze bij Fieldlab inspelen op alle actualiteiten en veranderingen. "Het is een moeilijke discussie of je met een vaccinatiebewijs eerder naar een evenement zou mogen. Deze beslissing ligt dan ook bij de overheid." Mocht de overheid groen licht geven voor een dergelijke regel van toegang met vaccin, dan ziet Lubberts de evenementensector daar wel op inspelen.

Toekomstvisie

Met de pilots hoopt Fieldlab ook duidelijk te maken aan de consument dat evenementen in de toekomst weer veilig bezocht kunnen worden. Zelf is hij 'gematigd positief' en heeft hij goede hoop. "We hopen echt dat we vanaf 1 februari weer mogen beginnen met opstarten. Natuurlijk niet allemaal tegelijk en nog niet met maximale capaciteit. Maar ik denk wel dat er deze zomer weer festivals plaats kunnen vinden."

Of het echt zo mag gaan, hangt af van hoe de pilots verlopen. "Het blijft een samensmelting van hoop en realisme." Voor de bedrijven in de evenementensector is het experiment in ieder geval een klein lichtpuntje aan de horizon. Het wachten is op de uitslag.

Luister het interview terug in EenVandaag

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.