Bij nader onderzoek onder 750 docenten, huisgenoten en kinderen van RKBS Willibrord na een corona-uitbraak in de gemeente Lansingerland blijkt dat er 30 besmet zijn met de Britse corona-variant. Verder onderzoek moet uitwijzen waar het virus vandaan komt.

Eerder zou het om 9 personen gaan bij wie de Britse variant van het virus is geconstateerd. De GGD heeft samen met het Erasmus MC een verdiepend onderzoek gedaan. Inmiddels zijn ruim 750 leerlingen, docenten en huisgenoten getest. Op dit moment is deze variant van het virus vastgesteld bij zeker 30 personen, allemaal te linken aan de school.

Eerste grotere uitbraak

Viroloog Marion Koopmans waakt voor te snelle conclusies rond de uitbraak op de school, en wil verder onderzoek afwachten. "Het onderzoek loopt nog, maar we zien wel in gezinnen dat ongeveer de helft van de mensen die Britse variant heeft. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit aangeeft of kinderen deze variant van het virus wel kunnen overdragen. Daar is het nu nog te vroeg voor. "

"In heel Nederland is nu een soort scan gaande om te zien waar de variant van het virus nu zit en waar we meer van dit soort haarden hebben", geeft ze aan. "Dit lijkt nog beperkt. Deze schooluitbraak is de eerste wat grotere uitbraak. We hebben lang niet dezelfde situatie als in Engeland, daar test in sommige gebieden iedereen positief op de variant van het coronavirus."

Lees ook

Onderzoek naar andere scholen in de regio

De aandacht gaat nu uit naar de omliggende scholen en buitenschoolse opvanglocaties. De infectie met de Britse variant komt mogelijk ook voor op een andere school in Lansingerland. Deze school zit in hetzelfde gebouw. Zowel docenten als leerlingen en huisgenoten van deze scholen wordt gevraagd mee te werken aan het onderzoek en zich te laten testen. De betrokkenen ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Ook bij een aantal andere positief geteste personen is in de regio Lansingerland de Britse virusmutatie geconstateerd. Een groot deel van hen blijkt een relatie te hebben met de school of een van de gezinnen. Het Erasmus Medisch Centrum (EMC) gaat verder onderzoek doen om de precieze grootte van de groep met deze variant te bepalen.

Lees ook

Verder bron- en contactonderzoek

De GGD gaat nu verder onderzoeken waar het virus vandaan komt en zal breder testen in Lansingerland. "Het meest waarschijnlijke scenario is dat het uit Engeland komt, maar we hebben tot nu toe nog geen directe link gevonden met iemand die in Engeland is geweest op de school", zegt Koopmans.

Koopmans geeft aan dat er een brief uit is gegaan naar de Nederlandse labs met een oproep de monsters twee maanden te bewaren. Nu is het zo dat er veel monsters snel weggegooid worden. "Logisch, er is geen beginnen aan die monsters heel lang te bewaren. Dit maakt onderzoek voor ons wel lastiger. Je wil eigenlijk bij zo'n uitbraak de testen er nog een keer bij pakken om vervolgens te kijken of er ook mensen besmet zijn met de Britse mutatie van het virus."

Tot nu toe lijkt men niet ernstiger ziek te worden door deze variant. Wel is het waarschijnlijk besmettelijker dan het 'normale' COVID-19. Vanwege de besmettelijkheid van de Britse variant is het volgens de GGD belangrijk om verspreiding te stoppen.

Bekijk hier de reportage, Nieuwstrend en studiogesprek over dit onderwerp.