Gisteren werd de ernstig onder vuur liggende Sepp Blatter herkozen tot FIFA-voorzitter. De tegenkandidaat, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, trok zich terug na de eerste stemronde. Hoe gaat het nu verder met de FIFA?

De UEFA moet een daad stellen om het Europees voetbal te bevrijden van de schandalen en imagoschade waarmee de wereldvoetbalbond FIFA kampt. Dat zegt voetbaltrainer Foppe de Haan in EenVandaag. De huidige senior-coach bij Heerenveen gaat het aan het hart dat de FIFA wordt geplaagd door schandalen en er geen interne ‘schoonmaak’ op gang komt. Hij vindt dat de Europese voetbalbond UEFA een eigen WK moet organiseren, een ‘mini-WK’ of een ‘EK-plus’, om het topvoetbal terug te brengen bij de mensen.

Daarnaast KNVB-voorzitter Michael van Praag, die gedesillusioneerd teruggekomen is van het FIFA-congres in Zürich. Vanavond reageert hij uitgebreid op de omstreden herverkiezing van Sepp Blatter als president van de FIFA, waartegen Van Praag het opnam in de geruchtmakende verkiezingsstrijd. Onder deze leiding ziet Van Praag de FIFA niet veranderen. 

Woensdagochtend, vijf dagen voor de voorzittersverkiezingen, werden zes hoge FIFA-officials opgepakt in Zwitserland. Op verdenking van corruptie en witwassen. Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping. De aantijgingen rond de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar leidden tot een groot onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. De conclusie uit het lijvige rapport luidde dat er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping.

Bekijk rechtsboven het portret dat EenVandaag gisteren maakte van Sepp Blatter. Wat bezielt hem, dat hij als 79-jarige opnieuw herkozen wil worden? Bekijk ook de reportage over sportsponsoren. Wat doen zij na alle negatieve publiciteit rondom de FIFA?

Beschadigde FIFA kiest voorzitter

FIFA-gate: wat gaan de sponsoren doen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.