FIFA-voorzitter Sepp Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Dat vermoedt de Zwitserse openbaar aanklager. Hij zou daarmee tegen de belangen van de wereldvoetbalbond FIFA hebben gehandeld.

Blatter betaalde het geld in februari 2011 aan de huidige baas van de Europese voetbalbond, volgens justitie voor ,,diensten'' die tussen januari 1999 en juni 2002 werden geleverd. Wat daarmee bedoeld wordt, is nog niet duidelijk. Platini is door de Zwitserse justitie in het lopende onderzoek naar omkoping bij de FIFA gehoord als getuige. De Fransman leverde vervolgens bewijs aan de Zwitsers in het onderzoek tegen Blatter.

Platini is één van de kandidaten om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. Eind juli maakte hij bekend dat hij zich verkiesbaar stelt. De UEFA-preses kan rekenen op flink wat steun wereldwijd. Ook de KNVB stond achter de kandidatuur van Platini. De betaling van smeergeld aan de Franse oud-voetballer kan de race om het presidentschap behoorlijk in de war schoppen.

Kantoor doorzocht

Dat de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen tegen de FIFA-voorzitter werd vanmiddag bekend. Een persconferentie van de FIFA-voorzitter ging vanmiddag op het laatste moment niet door. De Zwitser werd na een vergadering van het uitvoerend comité van de FIFA meegenomen en als verdachte verhoord door justitie op verdenking van fraude en bestuurlijke misstanden. Het hoofdkantoor van de bond in Zürich, waaronder de werkkamer van Blatter, zijn ook doorzocht. Daarbij heeft de Zwitserse justitie verschillende documenten en data in beslag genomen.

Blatter kondigde in juni aan op te stappen als voorzitter van de FIFA, hij zal aanblijven tot zijn opvolger bekend is. Dit nadat New York Times en ABC News meldden dat Blatter zelf ook onderwerp van onderzoek was wegens betrokkenheid bij corruptie. Kijk een uitzending uit juni hieronder terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.