Eindelijk schrijven de kranten weer positief, is het publiek weer euforisch en zijn de critici iets minder kritisch: Het Nederlands elftal heeft overtuigend met 3-0 gewonnen van Europees kampioen Portugal. De kersverse bondscoach Ronald Koeman heeft met zijn verjongde selectie weer hoop geblazen in de droom van Oranje.

De metamorfose van het huidige Nederlands elftal doet denken aan de gewonnen wedstrijd in 1983 tegen Ierland. Vanuit een kansloze 2-0 kwam het destijds hernieuwde elftal ijzersterk terug en won het van de Ieren.  De toenmalige bondscoach Kees Rijvers besloot het elftal drastisch te verjongen na de mislukte kwalificatie voor het WK in 1982. Hij liet spelers als Ronald Koeman, Marco van Basten en Ruud Gullit debuteren in deze wedstrijd tegen Ierland.

Willy van de Kerkhof vormde samen met Piet Schrijvers en Bennie Wijnstekers de ervaren voetballers. "We moesten hem winnen om nog het EK in '84 te kunnen bereiken. Rijvers selecteerde zo'n 6, 7 jonge spelers en het team maakte een hele metamorfose door. Zeker de tweede helft hebben we toen goed gespeeld. Die wedstrijd wordt gezien als de wederopstanding van het Nederlandse voetbal in 1983", aldus Van de Kerkhof.

Gouden ingreep: Gullit en Van Basten naar voren

De drie 'oudgedienden' namen een goede leidende rol aan tijdens de interland. "Ik speelde toen op het middenveld. Het liep helemaal niet. Piet en ik hebben in de rust gezegd: zo kan het niet verder. We hebben het elftal toen aangepast. Gullit en Van Basten naar voren en ikzelf als libero. In de tweede helft vielen er drie goals en toen wonnen we met 3-2. Het wordt gezien als het wonder van Dublin."

Helaas leidde de winst op Ierland niet tot plaatsing voor het EK '84. Spanje wist het eindtoernooi op doelsaldo te behalen na een monsterzege op Malta met 12-1. "Die jonge lichting van '83 heeft in '88 toch de prestatie geleverd door Europees kampioen te worden. Langzaam kwam het goede spel er in."

Koeman beste coach voor dit team 

Van de Kerkhof verwacht niet dat we nu ook weer zo lang moeten wachten op het spelen van een Europees Kampioenschap. "Ik denk dat we met deze groep spelers een goede selectie heeft om zich te kwalificeren voor het EK en WK." De winst op Portugal geeft de oud-international hoop voor de toekomst. Hij ziet in Koeman, die ooit onder zijn vleugels debuteerde in Oranje, een gedroomde bondscoach: "Ik heb altijd gezegd dat hij de beste coach is voor het Nederlands elftal en ik denk dat hij het gaat waramaken. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is heel leuk om deze groep nu te zien voetballen. Ik denk dat we met deze spelers veel plezier aan het Nederlands elftal kunnen beleven."