Justin Kluivert maakt mogelijk vrijdag tegen Engeland of maandag tegen Portugal zijn Oranje-debuut. Hij is dan de tiende zoon die net als zijn vader het Nederlands elftal haalt. "Ik zal nooit zo goed worden als mijn vader, maar ik wil wel graag voetballen."

Youri Mulder, de zoon van Jan Mulder, speelde op 16 november 1994 zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands Elftal. Daarmee was hij de vijfde zoon die in de voetsporen van zijn voetballende vader trad. Zijn vader Jan had toen al vijf keer voor Oranje gespeeld. Zijn vader zat in het stadion tijdens zijn debuut. '"Het moet een crime voor hem zijn geweest. Hij moet zich constant hebben afgevraagd of ik het wel goed zou doen."

Bekende voetbalvader: een lust en een last

Het is zowel een lust als een last om een bekende voetbalvader te hebben, volgens Mulder. Als jongetje had hij er weleens last van. "Dan hoorde ik mensen zeggen: 'die is lang niet zo goed als zijn vader.'' Maar Mulder besloot zich daar niks van aan te trekken. 'Ik ben daar niet aan onderdoor gegaan. Ik besloot dat ik nooit zo goed zou zijn als mijn vader, maar dat ik wel graag wilde voetballen." Maar: er waren ook lusten. '"Ik kon natuurlijk heel goed met mijn vader over voetbal praten. Hij begreep mij helemaal."

Mulder heeft geen tips voor Justin Kluivert. "Die jongen heeft de juiste mentaliteit. Hij is heel trots om een Kluivert te zijn. Dat is mooi. En aan de andere kant zie ik hem ook heel vrij bewegen en praten. Hij gaat nergens onder gebukt. Ik wil hem dan ook geen tip geven, hij doet het geweldig." Mulder heeft zelf geen opvolger in de wacht staan, vertelt hij. "Eentje wil componist worden, en de ander leraar.'"