De belangrijkste wedstrijd van het jaar voor het Nederlands vrouwenelftal staat voor de deur. De play-off tegen Zwitserland gaat bepalen of het WK wordt gehaald. In de thuiswedstrijd werd met 3-0 gewonnen, wat de Oranje Leeuwinnen een riante uitgangspositie geeft om zich te plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk. Maar dan moeten ze het wel nog even doen.

Anouk Hoogendijk, oud-speelster van Oranje, weet hoe het is om afhankelijk te zijn van zo'n belangrijke wedstrijd. In 2014 zat zij bij het elftal dat zich via play-offs plaatste voor het WK het jaar daarop in Canada, ten koste van het Italiaanse team. "Het was een legendarische wedstrijd."

'Italië is niet makkelijk' 

"Je weet dat het niet gemakkelijk is tegen Italië", blikt Hoogendijk terug. "Het Italiaanse elftal was sterk, maar wij waren verrassender en flitsender." De wedstrijd werd uiteindelijk gemakkelijk gewonnen door een ontketende Vivienne Miedema, die twee doelpunten scoorde (eindstand: 2-1). Het Nederlands elftal plaatste zich voor het WK 2019 in Canada.

Dat was heel belangrijk voor het vrouwenvoetbal in Nederland, volgens Hoogendijk. "Hoe het leeft in Nederland, de status van het vrouwenvoetbal in het algemeen: alles hangt er vanaf", vertelt ze. "Daarvoor hadden we nog maar twee keer een EK gespeeld. Maar een WK is nog groter. Je voelt dat je daar naartoe moet. Dat is echt noodzakelijk."

Oranje veel sterker dan Zwitserland

Over de wedstrijd tegen Zwitserland maakt Hoogendijk zich geen zorgen. "Het team nu staat er goed voor. Het Nederlands elftal is veel sterker dan Zwitserland en met die voorsprong van 3-0 kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Als je naar de wedstrijd van vrijdag hebt gekeken, dan zag je dat de Nederlandse keepster echt weinig te doen had. Ik verwacht niet dat de Zwitsers vanavond ineens 4-0 gaan scoren."

Als die voorspelling uitkomt, wacht het WK in Frankrijk in de zomer van 2019. Hoogendijk: "Dat wordt heel interessant. Het elftal heeft een andere uitgangspositie dan bij het vorige WK in 2015. Nu zijn we Europees Kampioen, dus we zijn niet meer de underdog. Iedereen let op ons. Het zal echt anders worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.