Het aantal buurt-apps en buurtpreventiegroepen stijgt. Met als drijvende kracht hierachter gemeenten en politie zelf die initiatiefnemers trainen in hoe ze moeten optreden bij verdachte situaties. Het resultaat: inbraakcijfers dalen en de sociale cohesie groeit. Is de buurt-app alleen maar een succes? In Breda claimt men dat de helft van inbraken is voorkomen door het gebruik van zo’n app.

Buurt als ogen en oren van politie

Breda kent bijna tachtig buurtpreventiegroepen. En met de opkomst van deze groepen, is het aantal inbraken fors op z’n retour. De stad sierde jarenlang de top vijf van gemeenten waar het meest ingebroken werd. Maar sinds buurtbewoners de handen inéén hebben geslagen is het aantal gehalveerd.

De verklaring is simpel, zegt wethouder en oud- Officier van Justitie Greetje Bos. “Dit soort criminaliteit is gelegenheidscriminaliteit. En die ontstaat als er niet wordt opgelet.” Wijkagent Dennis Heistek van de politie in Breda zegt dat buurtpreventie de politie een hoop werk bespaart en makkelijker heeft gemaakt. “De lijntjes met de buurt zijn korter”, zegt Heistek. Natuurlijk worden ze wel eens gebeld bij loos alarm. “Maar dat vinden we niet erg”, stelt Heistek die liever heeft dat burgers te vaak bellen, dan helemaal niet. Burgers zijn de ‘oren en ogen’ van politie. 

Aan succes ten onder

Na een inbraak is Debora Witlox in haar wijk Linie buurtpreventie gaan opzetten. “Ik wilde niet wachten en in de slachtofferrol gaan zitten” zegt Witlox. Ze benadert haar buurtgenoten of zij willen meedoen. Een kwestie van een lange adem, maar ze is tevreden over het resultaat. “Er wordt minder ingebroken, het bevordert de sociale cohesie en mensen spreken elkaar sneller aan”, vertelt Witlox. “Het is niet de bedoeling dat iedereen alles appt. Dat gebeurde alleen in het begint,” zegt de vrouw. 

Die ervaring heeft ook het echtpaar Swinkels dat in Bavel buurtpreventie opstartte. Ook daar is de aanleiding, inbraken. Hun initiatief richt zich ook op buurtbewoners zonder whatsapp. “Dan maken we een uitdraai”, zegt Melanie Swinkels. Ook gaan ze de straat op. Maar niet in hesjes. “We zijn geen knokploeg.”

Voor Breda loert er nu een nieuw gevaar. Buurtpreventie is inmiddels zo succesvol dat het aan z’n eigen succes ten onder dreigt te gaan. 

KIJK & LEES OOK:

KIJK & LEES OOK:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.