Gemeenten huren steeds vaker particuliere beveiligingbedrijven in voor toezicht en handhaving. Zo ook op Terschelling. Daar wordt iedere zomer een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd om tijdens de drukke zomermaanden feestende jongeren in toom te houden. In het uitgaansgebied, op de campings en in de duinen zijn de beveiligers samen met de politie verantwoordelijk voor de openbare orde op het Waddeneiland.

Eiland waar jongeren massaal op vakantie gaan

Volgens burgemeester Bert Wassink van Terschelling is zijn eiland een van de plaatsen waar jongeren in de zomer nog massaal op vakantie gaan. Ze komen om lol te maken, maar zorgen ook voor overlast. “Vernielingen, openbare dronkenschap, wildplassen. Daar hebben we last van en dat proberen we zoveel mogelijk te beperken”, zegt Wassink.

Het waddeneiland heeft een handvol agenten en geen boa’s. Samen met lokale ondernemers huurt de gemeente daarom iedere zomer het beveiligingsbedrijf van Bas Boelhouwer in. Hij houdt samen met de politie en zijn beveiligers vanaf 22:00 ‘s avonds toezicht in Midsland, waar het uitgaansleven zich nu afspeelt. 

Daarnaast wordt Boelhouwer ook ingehuurd door Staatsbosbeheer en strandtenteigenaren. “Die willen ’s avonds wat meer toezicht in en rond hun strandtent en het duingebied. Onze rol is dat wij preventief hier aanwezig zijn om ook de jeugd bewust te laten worden wat de zee doet. Dat het best gevaarlijk is om in de nacht te gaan zwemmen.”

KIJK EN LEES OOK:

Andere bevoegdheden

Particuliere beveiligers mogen niet hetzelfde als een politieagent. Beveiliger Patrick: “We zorgen voor de buurt dat het rustig is. We zijn er ook voor de jeugd zelf zodat zij veilig hier kunnen stappen. Hun ouders sturen ze een weekje weg en dat is toch een stukje verantwoordelijkheid dat wij daarvoor dragen.”

Ze mogen geen geweld gebruiken of boetes uitschrijven. Wordt er een wildplasser betrapt wordt de politie gebeld. “Die handelen het voor ons af’, zegt Boelhouwer. De politie geeft vervolgens de bekeuring. 

KIJK & LEES OOK:

Samenwerking met gemeente

Terschelling is niet de enige gemeente die voor toezicht en handhaving van de openbare orden een beveiligingsbedrijf in de arm neemt. In meer Nederlandse gemeenten lopen proeven of zijn al formele samenwerkingen met de politie.  

Zoals in Westland. Daar hebben ze de samenwerking zelfs in het coalitieakkoord opgenomen. “We gaan ons veiligheidsnetwerk uitbreiden met particuliere beveiligingsbedrijven, die 's nachts surveilleren en daarmee een aanvulling vormen op de surveillances door de politie.”

Particuliere handhavers mogen onder voorwaarden worden ingehuurd door gemeenten. Zowel de Nationale Politie als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weet niet in hoeveel plaatsen dit al gebeurt. “Maar het algemene beeld is dat gemeenten er vooral gebruik van maken in piekperioden of bij ziekte. Vooral als aanvulling op wat er al is”, aldus de VNG. “In tegenstelling van wat veel mensen denken hebben de meeste gemeenten namelijk maar  1 of 2 boa's."