Signalementen die burgers geven na een misdaad zijn vaak te vaag. Dit maakt het voor de politie extra lastig om daders te pakken. Met het initiatief Boef in de Wijk wil de politie wijkbewoners trainen in het herkennen van verdachte situaties en personen.

Eigenlijk is het gewoon een spel, het project Boef in de Wijk. Maar wel een spel waarbij buurtbewoners op basis van aanwijzingen en signalementen probeert een verdacht persoon in de wijk op te sporen. Doel is burgers bewust te maken van wat zij kunnen doen om te politie te helpen bij misdaadbestrijding. Juist door op details te letten, vergroot je de pakkans.

Onbruikbare beschrijvingen

"Alles dat afwijkt van het normale straatbeeld verdacht kan zijn", houdt politieagent Louise buurtbewoners voor tijdens een presentatie voorafgaand aan de training. "Denk hierbij aan onbekende auto's die meerdere malen door de straat rijden, iemand die rondhangt in de brandgangen of iemand die zonder reden meerdere keren door de wijk loopt."

"Ook kleding kan verraden of iemand kwaad in de zin heeft", vervolgt ze. "Iemand die zijn best doet niet gezien te worden draagt vaak een zonnebril, pet of capuchon. Bedenk je: 'Past deze kleding bij de weersomstandigheden?' Het gebeurt vaak bij aangiftes dat burgers aankomen met een beschrijving als 'hij had een zwarte trui en witte schoenen aan'." En dat is een beschrijving die zo algemeen is dat de politie daar niets aan heeft. Maar waar heeft de politie dan wel wat aan? Een aantal tips op een rij:

info

Waar moet ik op letten bij een verdachte situatie?

 • Lengte - Neem een referentiepunt. Bijvoorbeeld 'hij is ongeveer een kop groter dan deze auto' of "hij komt ongeveer tot die grote tak van deze boom"
 • Postuur
 • Schatting van de leeftijd
 • Haarkleur
 • Kapsel
 • Kleding - Let hierbij vooral op opdrukken en kenmerken. Heeft de jas een capuchon? Heeft de broek gaten? Wat voor tekst staat er op zijn pet?
 • Tas of rugzak - Let hierbij ook op het merk, de opdruk of andere kenmerken
 • Opvallende kenmerken zoals piercings, tattoo's of littekens
 • Vervoersmiddel - Auto, lopend, brommer of fiets? Het beste is het kenteken maar een merk, model en kleur helpen ook. Let ook op eventuele beschadigingen
 • Vluchtroute - Welke kant is de dader op gevlucht? Deze informatie kan helpen bij het vinden van andere getuigen

Verdachte personen aanspreken

Inbrekers gaan vaak eerst op onderzoek uit in de wijk. Ze kijken hoe makkelijk ze ergens binnen kunnen komen, wat er te halen is en welke vluchtroute ze kunnen nemen. Ze lopen of rijden dus onderzoekend door de wijk. Als je een verdacht persoon ziet, raadt de politie aan om diegene aan te spreken.

Vraag bijvoorbeeld of diegene de weg zoekt of hulp nodig heeft. In dit geval voelt de (mogelijke) inbreker zich gezien en is de kans groot dat hij afziet van de inbraak. Als je dat niet durft, dan adviseert de politie 112 te bellen, ook als je twijfel of het wel echt een inbreker is.

Lees ook

Je huis inbraakproof

En natuurlijk kun je zelf ook veel doen om te voorkomen dat inbrekers bij jou thuis toeslaan. De politie raadt aan ramen en deuren altijd dicht te doen, lampen te laten branden als je niet thuis bent, post op te ruimen en containers niet onder ramen te zetten. Inbrekers kunnen anders makkelijk via de container naar binnen klimmen. Ook is het belangrijk om de buren in te lichten als je voor langere tijd weg gaat zodat zij de boel in de gaten kunnen houden.

Ook kan het geen kwaad op de hoogte te zijn van trucs die inbrekers vaak toepassen. Door het gebruik van een tandenstoker tussen je deur, een grote steen vlak voor je deur of een plakband tussen deur en deurpost kunnen inbrekers bijvoorbeeld zien of je thuis bent of niet.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Grotere kans op heterdaad

Burgers die goed in staat zijn verdachte situaties te herkennen kunnen wat politieagent Louise betreft echt het verschil maken. "Als we iemand op heterdaad betrappen is de impact vele malen groter.", zegt ze. "Vaak zit iemand dan achter in de auto al spijt te betuigen. Als we iemand via opsporing moeten vinden, is dat gevoel veel kleiner. En vaak is het bewijsmateriaal al verkocht of verplaatst. Allemaal redenen om goed op te letten en meteen 112 te bellen."

Daarbij is het wel belangrijk dat het juiste nummer wordt gebeld. In acht van de negen gevallen wordt namelijk het verkeerde telefoonnummer gebeld, waardoor de politie veel minder heterdaad-aanhoudingen doet dan ze zouden willen.

De juiste nummers vind je hier op een rijtje.

 • Spoedgevallen en het melden van verdachte situaties 112
 • Geen spoed 0900-8844
 • 112 Voor doven en slechthorenden 0900-8112
 • 0900-8844 voor doven en slechthorenden 0900-1844

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.