In 2018 werd dagelijks in gemiddeld 117 huizen ingebroken. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Hoe veilig is jouw woonplaats? Bekijk hier het aantal inbraken in jouw gemeente.

Het aantal inbraken is het afgelopen jaar met dertien procent gedaald. In totaal noteerde de politie 43.000 gevallen, een halvering in vergelijking met 2013. Toen werd per dag gemiddeld 239 keer ingebroken.

Grote toename aantal inbraken in Baarn

De kans dat je spullen in de grijpgrage handjes van inbrekers belanden is het grootst in Baarn. Per duizend inwoners werd afgelopen jaar 7,6 keer ingebroken. Ook de gemeenten Beemster (6,3 woninginbraken per duizend inwoners), Sittard-Geleen (5,8) en Stein (5,6) scoren relatief hoog.

De Baarnse politie geeft aan dat dieven voornamelijk toeslaan in woonhuizen die voor een langere tijd verlaten lijken te zijn. Het aantal bedrijfsinbraken daalde wel en de criminaliteit in het geheel nam af met 13 procent.

Lage adressendichtheid

Opvallend is dat enkele kleinere gemeentes hoog scoren. Vooral plaatsen met een lage adressendichtheid zagen een toename in het aantal woninginbraken. In Hilvarenbeek (242 procent), Beemster (233 procent) en Cranendonck (181 procent) steeg het aantal inbraken explosief.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.