Alvast een paar minuten fietsen voor een wedstrijd of al even een paar rondjes inrennen? Elke sporter kent het principe van een warming-up. Rafael van der Vaart zei gisteren in Studio Sport dat een warming-up voor voetballers geen zin heeft. Klopt dat?

Doel van een warming up

Volgens Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije universiteit van Amsterdam, heeft een warming-up twee doelen. Het eerste is het mentale aspect: je bereid je voor op de inspanning die je gaat leveren. Vaak probeer je bijvoorbeeld al te visualiseren welke inspanning je gaat doen. Welke circuit ga je lopen?

Het tweede doel van een warming-up is het omhoog brengen van de lichaamstemperatuur. Dat is vooral belangrijk bij explosieve sporten, zoals schaatsen of zwemmen. Als een spier namelijk warm is, kan deze sneller samentrekken. Als de gewrichten warm zijn, smeren deze beter. Op deze manier is er minder risico op letsel.

Kan een warming-up blessures voorkomen?

Volgens Frank Backs, sportarts en hoogleraar Klinische Sportgeneeskunde, is een warming up is vanuit de Sportgeneeskunde erg belangrijk. Hij geeft daarbij de volgende vergelijking: "Je gaat een auto die helemaal koud is ook niet gelijk opstarten naar 100 k/m per uur. Je moet daaraan wennen." Als je lichaam op temperatuur is, is de kans op een blessure kleiner.

In het geval van voetballen is het lastiger omdat je niet elke blessure kan voorspellen. Met name de spier- en peesblessures kan je door een goede warming-up doen voorkomen. Maar Backx blikt terug op de wedstrijd van gister. "Ajax-speler Babel kreeg gisteren een knietje van de keeper in zijn rug. Dat houd je niet tegen met een goede warming-up."

Warming-up of cooling-up?

Thermofysioloog Daanen legt uit dat de warming-up per sport verschilt. "Bij een sport moet je goed onderscheid maken tussen duursporten, die tenminste tien minuten duren en om explosieve sporten zoals zwemmen. Bij duursporten is het slim om een cooling up te doen. Bij explosieve sporten moeten de spieren warm zijn en is dus een warming-up nuttig."

Hij legt verder uit: "Uit onderzoek weten we dat bij duursporten het nadelig is om een warm lichaam te hebben. Dat komt omdat bij een warm lichaam veel bloed naar de huid toe en er gaat minder terug naar het hart." Daarnaast krijgen de spieren ook minder bloed. Bij het wielrennen wordt vaak gebruik gemaakt van een cooling up. Wielrenners draaien dan wel de pedalen rond, maar hebben een koelvest aan. Dat koelvest zorgt ervoor dat het lichaamstemperatuur te hoog oploopt.

Lees ook

Warming-up voor voetballers?

Voetbal is in dat opzicht een bijzondere sport. De sport bestaat namelijk uit een sprintcomponent en een duurcomponent. "De sporters moeten vrij lang sporten, maar moeten wel gelijk een sprintvermogen hebben. Vaak zie je dat bij dat soort sporten de benen wat worden verwarmd", vertelt Daanen. De voorkoeling zit vooral in het bovenlichaam. Bovendien kan je in de pauze het lichaam thermisch goed voorbereiden op de tweede helft. Op die manier wordt het lichaam op beide componenten voorbereid.

Een warming-up is als voetballer dus zeker niet verkeerd. Frank Backs vult daarop aan: "Als je aan sport doet, moet je je spieren en gewrichten enigszins op temperatuur brengen. Helemaal als je op een gegeven moment een explosieve actie wilt doen. Anders neemt het risico op een blessure aanmerkelijk toe."

Luister hier de Feit of fictie in Radio EenVandaag terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.