Niemand die na de wedstrijd Tottenham Hotspur - Everton over de uitslag sprak, want spelers en trainers waren nog steeds in shock van de zware blessure die Everton-speler Andre Gomes opliep na een wilde charge van Heung-Min Son.

Bij oud-profvoetballer Niels Kokmeijer gingen de gedachten even terug, toen hij deze overtreding afgelopen weekend zag. Hij dacht meteen aan de wedstrijd Sparta - Go Ahead Eagles van vijftien jaar terug, op 17 december 2004.

Nooit meer voetballen

Een onbesuisde sliding van Rachid Bouaouzan zorgde voor een dubbele beenbreuk bij Go Ahead-speler Kokmeijer, die nooit meer aan voetballen toe zou komen. Hij was overigens niet de enige met zijn gedachten naar die wedstrijd terugging, vertelt Kokmeijer: "Ik kreeg behoorlijk wat appjes gisteravond."

Kokmeijer kan het moment zich nog goed terughalen: "We hadden een corner tegen gekregen en op het moment dat ik wilde uitverdedigen kwam Bouaouzan aanvliegen. Vanaf dat moment was er helse pijn."

Evertons middenvelder André Gomes ligt geblesseerd op de grond
Bron: AFP
Evertons middenvelder André Gomes ligt geblesseerd op de grond

Helse pijn

Het been van Kokmeijer, toen 28 jaar oud, lag in een lelijke hoek en ploeggenoten reageerden geschrokken. De aanvaller had meteen door hoe ernstig het was. "Ik had eerder al eens mijn been gebroken en ik voelde dat dit ernstig was. Ik zei al tegen de verzorger: 'Ik weet niet of ik nog kan voetballen'."

De rest van die dag herinnert de oud-voetballer zich niet meer. Vanwege de extreme pijn krijg hij lachgas toegediend.

Lees ook

'Een groot deel van m'n been was afgestorven'

Pas de ochtend erop kwam Kokmeijer weer bij in het ziekenhuis, nadat hij de avond ervoor al was geopereerd. Nog steeds waren er de extreme pijnen. En de situatie werd er in de dagen erop niet beter op.

"Er kwam steeds meer naar boven wat de schade was. Het ging van een dubbele beenbreuk, naar slagader die niet meer functioneerde, naar een zenuw die was doorgescheurd. Een groot deel van mijn been was necrotisch. Afgestorven." Er volgden in totaal 6 operaties, 2 maanden in het ziekenhuis en 2 jaar fulltime in een revalidatiecentrum.

Son is in tranen na het veroorzaken van de blessure
Bron: EPA
Son van Tottenham Hotspur is in tranen na het veroorzaken van de blessure

Aangifte

Het contact met Bouaouzan is na het incident minimaal geweest. "Hij is langsgekomen in het ziekenhuis met de voorzitter van Sparta, maar dat was erg ongemakkelijk. Ik moest zelf m'n best doen om het gesprek op gang te houden." Kokmeijer deed aangifte tegen Bouaouzan en het OM besloot de voetballer te vervolgen. Ook in hoger beroep werd Bouaouzan bestraft met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Of er zwaardere sancties moeten komen op dit soort overtredingen? "Volgens mij is er na mijn in Nederland in het profvoetbal niet meer zo'n zware overtreding geweest. Ik denk dat als het vaker zou gebeuren er dan eerder wat aan gedaan zou worden. Gelukkig is dat niet het geval."

Leven weer oppakken

Ondanks dat ex-profvoetballer nooit meer kan voetballen, heeft hij het leven wel weer opgepakt. Daar dacht Kokmeijer in het ziekenhuis al over na. "Ik heb daarna geprobeerd om het beachvoetbal op de kaart te zetten, als bondscoach van het Nederlands Beach Soccer Team.

Het team is onder leiding van Kokmeijer bezig met een behoorlijke opmars, totdat het team stopt door bezuinigingen. Nu is Kokmeijer vooral druk met zijn eigen bedrijf en zet hij zich in voor de Johan Cruyff Foundation.

Niel Kokmeijer over de rotschop die hij zelf kreeg in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.