PSV-trainer Van Bommel liet na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal niets los over de blessure van speler Lammers. Het leidde tot verontwaardiging op social media. Toch heeft Van Bommel gelijk: een trainer moet zwijgen over de aard van een blessure.

Het was een opmerkelijk gezicht tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV: De Eindhovenaren speelden het laatste half uur met slechts 10 spelers nadat Sam Lammers geblesseerd het veld moest verlaten. Na afloop kreeg trainer Mark van Bommel de vraag wat er met Lammers aan de hand is. "Dat mag ik niet zeggen, maar het is wel een blessure die langer kan duren dan een paar dagen", aldus de PSV-trainer tegenover de Fox Sports-verslaggever Hans Kraay.

Verontwaardigde reacties

Op Twitter leidde de reactie van Mark van Bommel tot verontwaardigde reacties. Toch heeft de PSV-trainer goed gehandeld. Dat zegt Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht: "Ieder mens heeft recht op privacy. Dat betekent dat je niet zomaar informatie mag delen wat naar jou als persoon te herleiden is. Het gaat in deze situatie zelfs om heel bijzondere persoonsgegevens, namelijk over je lichaam en blessures."

Een blessure bij een speler vormt hierin geen uitzondering. "Dat behoort tot de privacy van een persoon. Dat mag een derde, in dit geval een trainer, niet zomaar publiekelijk maken. Daar heeft hij minimaal de toestemming van een speler voor nodig."

'Laat het de speler zelf vertellen'

Sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zijn de regels om informatie te verstrekken over de aard van blessures strenger geworden. De Federatie van Betaald Voetbalorganisaties (FBO) adviseert voetbalclubs onder andere over deze regelgeving.

"Wij raden in het algemeen aan om als club geen informatie te verstrekken over blessures van spelers", vertelt Laurens Korbee, jurist bij FBO. "Ook niet als een speler toestemming heeft gegeven. Ons advies is daarom ook om of een speler zelf te laten vertellen wat voor blessure hij heeft en hoe ernstig te blessure is. Of als club aan te geven wanneer een speler hersteld is van een bepaalde blessure."

Trainers onder een vergrootglas

"Het is lastig voor trainers. Die stellen bijvoorbeeld bepaalde spelers niet op vanwege een blessure. Het volk wil dan weten wat er aan de hand is en wanneer de speler weer kan spelen. Maar dat is allemaal informatie die te herleiden is naar een persoon. Trainers leven onder een vergrootglas. Zij willen misschien wel veel meer vertellen om ook duidelijk te maken waarom zij bepaalde keuzes maken. Maar gelet op de regelgeving mag dat niet zomaar", zo legt Marjan Olfers uit.

Olfers benadrukt dat de regelgeving geen onderscheid maakt tussen sporten. "De regelgeving geldt voor ons allemaal. Als het nou gaat om voetbal, wielrennen, of welke sport dan ook, of over ziekenhuizen. Al deze informatie mag niet zomaar in het publieke domein gestrooid worden."

Mogelijke grote gevolgen voor carrière sporter

Het FBO pleit ervoor om geen informatie over blessures te verstrekken. De gevolgen kunnen volgens jurist Laurens Korbee groot zijn. "Om een voorbeeld te geven: stel dat een trainer zegt dat de speler een chronische blessure heeft die invloed kan hebben op zijn carrière. Wil een andere club die speler dan nog wel aantrekken als zij op de hoogte zijn dat de speler een chronische blessure heeft waardoor hij waarschijnlijk de rest van zijn carrière niet meer 100 procent kan presteren?"

Wie de regelgeving rondom de AVG schendt kan niet strafrechtelijk vervolgd worden. Maar volgens Marjan Olfers wordt er wel degelijk controle uitgevoerd: "We hebben tegenwoordig de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij ziet hier streng op toe. De Autoriteit kan maatregelen nemen hiertegen, zoals het opleggen van boetes. Maar het betekent dat we het met elkaar een beetje voorzichtig moeten omgaan met privacygegevens en zeker ook als het gaat om onze bekende sporters".

Beluister hier het studiogesprek met Marjan Olfers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.