De 17-jarige Sepp van den Berg lijkt van PEC Zwolle naar FC Liverpool te vertrekken. Eerder maakte keeper Robbert te Loeke op jonge leeftijd een transfer naar het buitenland, maar dat pakte anders uit dan gedacht.

Te Loeke wil Van den Berg zeker aanraden naar Liverpool te gaan. "Je moet wel voor bepaalde randvoorwaarden zorgen. Je moet zorgen dat je volledig gefocust bent op dat waar je voor bent gekomen, en dat is presteren en voetballen. Kijk of familieleden of iemand anders met je mee kan."

Frisse tegenzin om te keepen

En Te Loeke kan het weten, want zelf dacht hij een geweldige transfer naar het buitenland te maken. Als jeugdspeler van amateurvoetbalclub SML Arnhem werd hem, bij gebrek aan een keeper, gevraagd of hij dat niet eens wilde proberen. Dat wilde hij eigenlijk niet, maar met frisse tegenzin vervulde Te Loeke toch zijn plicht. Het werd het begin van een bijzondere loopbaan.

De jonge keeper bleek zo goed, dat hij werd ontdekt door FC Utrecht. En toen hij daar keepte, werd zijn talent opgemerkt door de Duitse topclub Werder Bremen. De Duitse club wilde Te Loeke na een stage direct vastleggen met een contract van 2 jaar.

Geen internationale doorbraak

Maar na 4 maanden moest Te Loeke weer vertrekken bij zijn Duitse club. FC Utrecht eiste namelijk een vergoeding voor de door hen opgeleide keeper. Werder Bremen weigerde deze te betalen en zo stond Te Loeke ineens buitenspel. Hij moest weg bij Werder Bremen, maar kon niet terug naar FC Utrecht. De zo gehoopte internationale doorbaak bleef uit.

Te Loeke ging terug naar Nederland en keepte bij clubs als Cambuur Leeuwarden en SC Veendam. Het ging bij deze clubs wel vaker om het warm houden van de reservebank dan dat er daadwerkelijk gekeept werd. Daarna kwam FC Dordrecht, dat in het jaar dat promoveerde naar de eredivisie. Te Loeke was reservekeeper, maar keepte toch drie eredivisiewedstrijden.

Nationale bekendheid

Je zou denken dat een keeper dan wel genoeg clubs heeft gezien, maar niets is minder waar. Te Loeke vertrok naar Achilles'29. Dat jaar werd een documentaire over de club gemaakt, genaamd 'Voetbal is Oorlog'. Daarmee verwierf Te Loeke nationale bekendheid. Zijn trainer schoot geregeld uit zijn slof en de frustraties uitte hij zich dan wel eens op Te Loeke.

Na het avontuur bij Achilles'29 vertrok de keeper naar Engeland voor een nieuw buitenlands avontuur. Ditmaal bij het Engelse Plymouth, op het derde niveau. Maar een hernia en het zeer moeizame herstel ervan gooiden roet in het eten voor Te Loeke. Er kwam een einde aan de voetbalcarrière van de keeper. Hij begon bij Werder Bremen en wilde nog één keer een buitenlands avontuur meemaken. Maar het zat er niet in. Laten we hopen dat het anders loopt voor Sepp van den Berg.

Robbert te Loeke, ex-Werder Bremen, raadt Sepp van den Berg aan om naar buitenland te gaan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.