Gery de Cloedt, de eigenaar van de Hedwigepolder heeft zijn polder aangeboden als locatie voor de opvang van asielzoekers. 

Volgens tekeningen die hij samen met een architect gemaakt heeft, zouden er 5.000 asielzoekers in een ‘Heumensoordachtige’ locatie kunnen. In Heumensoord bij Nijmegen staan tentenpaviljoens waar 3.000 vluchtelingen opgevangen kunnen worden.

De Cloedt heeft zijn plan al neergelegd bij de gemeente Hulst en de Provincie Zeeland. Beiden gaven aan het aanbod door te geven aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

De provincie Zeeland moet net als elke andere provincie voor 1 februari een locatie aanwijzen waar 2.500 asielzoekers opgevangen kunnen worden.

Hedwigepolder moet onder water

Volgens een verdrag dat in 2005 tussen Nederland en België gesloten werd zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Daarna volgden jaren van protesten waarin De Cloedt zich samen met vele Zeeuwen met hand en tand verzette tegen het weer onder water zetten van de polder.

In 2014 besloot de Raad van State uiteindelijk dat de Hedwigepolder toch onder water moet. Dit zal naar verwachting in 2019 gebeuren. De Cloedt zegt met dit aanbod niet te hopen dat hij zijn polder alsnog kan redden, maar dat hij graag zou zien dat er in de tussentijd nog iets nuttigs mee gebeurt.

In EenVandaag een interview met Gery de Cloedt over zijn plannen. We hebben daarop ook een reactie gevraagd. Maar het COA wil pas inhoudelijk reageren als gemeente Hulst - waar de Hedwigepolder onder valt - en de provincie Zeeland zich hebben uitgesproken, maar ook zij willen nog niet reageren.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers laat EenVandaag wel weten dat alle plannen in de provincie de komende maanden op een speciale regietafel worden besproken. Aan die regietafel zitten gemeenten, de provincie en het COA en wordt uiteindelijk besloten op welke plek in de provincie Zeeland 2.500 asielzoekers zullen worden opgevangen.

Eerder sprak EenVandaag ook al met de eigenaar van de Hedwigepolder, Gery de Cloedt. Bekijk hieronder het fragment. 

Bekijk hieronder een eerdere uitzending van EenVandaag over het ontpolderen van de Hedwigepolder.

Waarom wordt de Hedwigepolder niet onder water gezet?

Wiki Hedwigepolder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.