De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat de overheid de Hedwigepolder mag onteigenen. Zo grijpt de eigenaar van de Hedwigepolder ook de laatste strohalm mis en komt er een einde aan een veertien jaar durende strijd tussen hem en de staat. Niets staat de onteigening van de polder nu in de weg.

"Een grote tegenvaller” noemt Hans Mieras, de juridisch adviseur van eigenaar Gery de Cloedt, de uitspraak vandaag. “Er was een positief advies van de advocaat-generaal dus we hadden een andere uitspraak verwacht.” Alle juridische mogelijkheden zijn volgens Mieras nu uitgeput. “We kunnen nog naar het Europees Hof Voor de Rechten van de Mens, maar dat  zal dan alleen gaan om wié er mag ontpolderen. Dat de Hedwigepolder onder water gaat daar is nu niets meer aan te doen.”

Gevoelige kwestie

De kwestie-Hedwigepolder speelt sinds 2005. Nederland en België sloten toen een verdrag over natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Schelde zodat er grotere schepen naar de Antwerpse haven kunnen. De Hedwigepolder wordt aangewezen, daar moeten schorren en slikken komen om de natuurschade te compenseren.

 

Maar dat schiet veel Zeeuwen in het verkeerde keelgat. Land prijsgeven aan het water ligt voor de Zeeuwen heel gevoelig. Zo ontstaat een getouwtrek waar ook politiek Den Haag zich mee gaat bemoeien. In 2012 geven de Belgen aan dat het geduld wat hen betreft op is, en ze starten een geschillenprocedure. Nederland kan veroordeeld worden wegens het niet naleven van het internationale verdragenrecht. 

Rechtszaak 

Eigenaar Gery de Cloedt, wiens familie de polder al meer dan tachtig jaar in bezit heeft, wil echter van geen wijken weten. Hij spant een rechtszaak aan tegen de ontpoldering. En hij huurt ingenieursbureaus in om te onderzoeken of de door de natuurorganisaties gewenste natuur wel zal ontstaan. Conclusie van de bureaus: dat is niet het geval, de polder zal dichtslibben en van slikken en schorren zal al snel geen sprake meer zijn.

Nu lijkt aan de jarenlange strijd dan toch een einde te zijn gekomen. De rechter, de Raad van State, en ook de Hoge Raad, ze concluderen allemaal dat de Hedwigepolder ontpolderd mag worden. Juridisch adviseur Hans Mieras verwacht dat De Cloedt en de boeren die delen van de polder van hem pachten binnenkort van de staat te horen zullen krijgen dat ze de boel moeten gaan ontruimen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.