Een leider van de Farmers Defence Force vergeleek de situatie van Brabantse boeren met de situatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is niet voor het eerst dat demonstrerende groepen de Holocaust gebruiken om aandacht te vragen.

In de Provinciale Staten van Brabant deed Van de Oever zijn gewraakte uitspraak: "75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt." Zo'n 18 jaar geleden, in 1993, betrok een andere demonstrerende groep de Holocaust bij hun protest. De liefhebbers van pitbulls demonstreerde namelijk met jodensterren op het binnenhof.

75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt

Pitbulls met jodenster

Door aanvallen van pitbulls waarbij diverse kinderen omkwamen werd een 'pitbullwet' in het leven geroepen. Deze wet leidde tot ophef bij de liefhebbers van deze hond, waren woest. Door die wet mochten pitbulls niet meer gefokt worden.

De beesten die nog gehouden werden moesten gecastreerd en gemuilkorfd worden. Het leidde tot het protest waarbij pitbulls met jodensterren op het binnenhof demonstreerden.

Pitbulls op het binnenhof protesteren tegen de maatregelen die aan het houden van de honden worden gesteld door staatssecretaris Gabor
Bron: ANP

'Zelfde niveau van domheid'

David Barnouw werkte decennia voor het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en is kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij zag vele vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog voorbijkomen. De pitbull bezitters en de Farmer Defence Force vindt hij van hetzelfde niveau van domheid. "Als je aandacht wilt voor je strijd, maak dan een vergelijking met de Holocaust. Dan weet je zeker dat je die krijgt."

Of het de boeren om de aandacht te doen is vraagt Barnouw zich af. "Als het om aandacht te doen was, had hij na de ophef en aandacht wel excuses gemaakt en ge-uit dat het hij het niet gemeend had." Mensen die naderhand nog niet door hebben dat die vergelijking nergens op slaan moeten volgens Barnouw snel een geschiedenisboek gaan lezen.

David Barnouw over dit onderwerp in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.