Supermarkten stappen naar de rechter om te voorkomen dat boeren van Farmers Defence Force op 18 december distributiecentra gaan blokkeren. "Je komt zo op een schade van ruim 100 miljoen euro."

De supermarktbranche (CBL) had de boeren een ultimatum gesteld en wilde voor 10 uur vanmorgen de garantie dat de blokkades van de baan zouden zijn. Farmers Defence Force (FDF) heeft daarop niet gereageerd en dus volgt er een kort geding.

Bevolking treffen

"We doen dit met pijn in het hart", zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "We hebben niets tegen de boeren, staan zelfs aan hun kant. Maar met deze actie willen ze echt de bevolking treffen. Wij hebben gemeend dat te moeten voorkomen."

Tegenover RTL-Z zei een woordvoerder dat de acties zeker doorgaan en dat FDF klaar is voor een gang naar de rechter.

Smet op de boer

Naast Farmers Defence Force is er ook het boerencomité Agractie. Zij gaan morgen, op eigen wijze actie voeren in Amsterdam. Op de Dam zullen ze een boerenbrunche aanbieden. Ingrid de Sain van Agractie: "Wij, boeren, worden neergezet als milieuvervuilers, dat zijn we niet. Wij willen de kloof tussen boer en burger kleiner maken."

De Sain betreurt het dat er een kort geding gaat komen tegen Farmers Defence Force. "Het geeft een smet op de boer en de hele sfeer."

Lees ook

Dialoog

Bart Kemp, ook van Agractie, benadrukt dat Farmers Defence Force een op zichzelf staand initiatief is dat, in principe, losstaat van het 'publieksvriendelijke' Agractie. "Wij doen die actie in Amsterdam, omdat wij het belangrijk vinden om op een duurzame manier in te zetten op de dialoog."

Hoewel de verschillende (actie)initiatieven naast elkaar bestaan, blijkt er in de praktijk behoorlijk wat overlap. Zo zijn er boeren die zich voor zowel Farmers Defence Force als Agractie actief zijn. "We vullen elkaar mooi aan", zegt Kemp.

Bart Kemp en Jacquelien van Stekelenburg in Radio EenVandaag

Naar wie luisteren?

Volgens Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale verandering en Conflict aan de VU, bemoeilijkt de meerstemmigheid van het boerenprotest mogelijk een reactie van de politiek. "Er is wel een centrale boodschap, maar voor de rest waaiert het uit."

"Dat betekent voor de politiek dat het ingewikkeld is. Want 'naar wie moeten we dan luisteren als we het gesprek zouden willen?'", zegt Van Stekelenburg. Volgens Kemp valt dat wel mee. "Want als alle boerenorganisaties zijn we vertegenwoordigd in het landbouwcollectief."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.