"Boeren willen best inkrimpen en aanpassingen doen aan hun bedrijf", zegt melkveehouder Dirk Jan Schoonman. "Maar dan moet het verdienmodel wel worden rechtgetrokken." Want daar zit wat hem betreft de pijn.

Dirk Jan is zesde generatie boer op een melkveehouderij in Brummen en hij wil graag strijden voor de volgende generaties. Hij maakte op eigen initiatief een afspraak met de door boeren verguisde Tjeerd de Groot van D66 na diens uitspraken over de halvering van de veestapel en sprak met hem over het verdienmodel van de boeren.

Verdienmodel rechttrekken

De landelijke boerenprotesten ziet hij daarom als een logisch vervolg op eerdere demonstraties. "Veel mensen zijn boos, niet alleen de boeren en de bouwers, maar ook de zorg en de politie. Mensen hebben niet alleen financieel pijn, ze voelen ook de pijn niet als professional te worden benaderd. En niet gewaardeerd te worden voor de goede dingen die je doet."

En dat is ook exact wat veel boeren dwars zit, vertelt hij. "Ze willen best inkrimpen en aanpassingen doen aan hun bedrijf. Maar dan moet het verdienmodel ook worden rechtgetrokken."

Lees ook

Status akkoord met Schouten nog diffuus

Namens de Nederlandse melkveehouders is hij vertegenwoordigd in het Landbouw Collectief dat met premier Rutte en minister Schouten over het stikstofakkoord onderhandelt. "De status van dat akkoord tussen de boeren en het kabinet is nog diffuus. Er zijn nog wat grote pijnpunten. Over de hoofdlijnen wordt nog gesproken. Schouten heeft het akkoord iets te enthousiast naar buiten gebracht, misschien om die spoedwet door de Eerste Kamer te jassen."

En die spoedwet frustreert de boeren mateloos, vindt Dirk Jan. "Bouwend Nederland en de industrie kunnen vrolijk verder, terwijl wij steeds minder ammoniak mogen uitstoten."

'Ik krijg 35 cent per liter, de retail 50 cent'

Ook is Dirk Jan met Tjeerd de Groot van D66 in gesprek gegaan na diens uitspraken over de halvering van de veestapel, uitspraken waar veel van zijn beroepsgenoten aanstoot aan namen. "Samen met mijn vrouw ben ik naar hem toe gegaan. We hebben het vooral over het verdienmodel van de boer gehad, de grote olifant in de kamer."

Volgens Schoonman ligt daar een van de grote oplossingen: "Als melkveehouder kom ik een dubbeltje te kort per liter. Ik krijg 35 cent, terwijl in de zakken van de retail zo'n 50 cent verdwijnt. De overheid kan en moet verantwoordelijkheid nemen. De koek moet eerlijker worden verdeeld."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.