Hans Alders stapt op als Nationaal Coördinator Groningen. Hij is het niet eens met minister Wiebes die aankondigde te willen wachten op nieuw onderzoek van de Mijnraad. Daardoor loopt volgens Alders de versterkingsoperatie vertraging op.

Hans Alders schrijft in een brief dat hij het niet eens is met minister Wiebes. “Veel van de nu genomen besluiten staan haaks op het geen wat ik met de bewoners heb afgesproken op basis van het Programma Aarbevingsbestendig en Kansrijk Groningen. Op grond van het vastgestelde beleid heb ik afspraken met bewoners. Ik moet vastellen dat de nu genomen besluiten betekeken dat ik mijn afspraken niet kan nakomen. Hoe kan ik vertrouwen herstellen als ik mijn afspraken niet na kom? Voor mijzelf geldt dat daarmee mijn integriteit in het geding is. Daarom heb ik besloten om mijn positie ter beschikbaar te stellen”, aldus Alders in de brief aan minister Wiebes.

Minister Wiebes laat in een reactie weten “er begrip voor te hebben dat de heer Alders in deze nieuwe fase besloten heeft zijn werkzaamheden neer te leggen”. Wiebes zegt Alders zeer dankbaar te zijn voor de grote betekenis van zijn inspanningen voor Groningen. 

Ondanks dit vertrek ligt de zaak niet stil volgens de minister. “Voor het kabinet, de regio en de NCG staan de veiligheid en vertrouwen van Groningers volstrekt bovenaan. Het kabinet zal er dan ook voor zorgdragen dat de versterkingsoperatie gecontinueerd wordt”, staat in de reactie van minister Wiebes. 

Sandra Beckerman is Tweede Kamerlid voor de SP. Zij reageerde in onze radiouitzending op het nieuws. "Het is niet alleen een gevoelskwestie", zegt Beckerman. "Mensen weten dat ze hun kinderen op bed leggen in een onveilig huis."

Volgens onze politiek commentator Joost Vullings heeft het vertrouwen dat de Groningers hadden in minister Wiebes "een deuk opgelopen". In de brief van Wiebes staat dat er geen vertraging wordt opgelopen, "maar in Groningen wordt het anders gevoeld”.

Lees hier