Journalisten zijn vaker doelwit van stevige bedreigingen en agressie, onder andere door geradicaliseerde boeren en activisten van Viruswaanzin. Dat blijkt uit een nieuw dreigingsrapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het is voor medewerkers van het NOS Journaal een pijnlijke gebeurtenis: deze week wordt het NOS-logo van de satelliet- en straalwagens voor tv en radio verwijderd. "Het klinkt misschien zwaar, maar dit voelt als zwichten voor terreur en geweld", zegt verslaggever Kysia Hekster. Ook hoofdredacteur Marcel Gelauff krijgt er 'een heel vervelend gevoel' van. "We willen juist zichtbaar zijn, maar vanuit veiligheidsoogpunt kan dat niet meer."

Journaal-verslaggever Kysia Hekster: "Dit voelt als zwichten voor terreur en geweld."

'Grens bereikt'

Medewerkers op de wagens van de NOS hebben de laatste tijd steeds vaker last van intimidatie en bedreigingen. Gelauff: "Opgestoken middelvingers, scheldpartijen, en op de snelweg gaan mensen vlak voor de wagens vol op hun rem staan." Het besluit tot het verwijderen van de stickers, volgt op een discussie die de afgelopen maanden op de redactie werd gevoerd. "Eerst werden de intimidaties nog afgedaan als incidenten, maar het gebeurt nu structureel", zegt Gelauff. "Er is een grens bereikt."

Verslaggever Hekster beaamt de bedreigingen aan technici, cameramensen en verslaggevers: "Het is onder een kleine groep mensen kennelijk normaal. We worden bedreigd, bespuugd, er wordt geroepen dat we leugenaars zijn. Een collega kreeg te horen dat ze wisten waar z'n kinderen naar school gaan."

NCTV Aalbersberg: Journalisten moeten aangifte doen. Dit 'hoort er niet bij'.

NCTV: 'Journalisten in de frontlinie'

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg bevestigt in zijn laatste dreigingsrapport dat journalisten doelwit zijn van intimidatie: "Er is sprake van stevige bedreigingen en agressieve uitingen tegen journalisten. Je ziet het internationaal ook: journalisten bevinden zich in de frontlinie. Social media functioneren daarbij als een blaasbalg, die berichtgeving opblaast. Dat versterkt polarisering en daarmee de focus op onder andere journalisten."

Aalbersberg maakt zich daarom zorgen: "Een democratische samenleving heeft vertrouwen in de overheid nodig, vertrouwen in politici, maar ook vertrouwen in de journalistiek." Aalbersberg moedigt journalisten aan om vooral ook aangifte te doen bij bedreiging, om zo een norm te stellen: "Veel mensen denk vaak 'het hoort er een beetje bij'. Maar dat is niet zo. Bedreigingen horen er niet bij."

Tweede Kamerleden Kuiken, Jetten, Heerma en Baudet maken zich zorgen om bedreiging journalisten.

'Wat is de volgende stap?'

NOS-verslaggever Kysia Hekster hoopt dat de stickers ooit weer terug op de wagens kunnen, maar vreest het ergste: "Sinds een paar jaar moeten we met beveiligers op pad, nu gaan de stickers van de wagens. Wat is de volgende stap, de NOS-plopkappen van de microfoons? Sommige collega's doen het nu soms al om hun werk te kunnen doen. Ik hoop niet dat het zover komt."

Ook in de Tweede Kamer zijn er zorgen over de bedreigingen aan het adres van journalisten. FvD-voorman Thierry Baudet verwerpt de beschuldigingen van Journaal-hoofdredacteur Gelauff. Die zegt dat politici als Baudet oproepen tot wantrouwen van de media. "Als er een verband is tussen de bedreigingen richting journalisten en mijn eerdere opmerkingen over het wantrouwen van de pers, vind ik dat verschrikkelijk, absurd en abject."

Bekijk hier de TV-reportage over dit onderwerp