We laten ons te vaak misleiden door gezondheidsclaims op verpakkingen van ongezond voedsel. Dat zeggen twee onderzoekers van het New Yorkse gezondheidsinstituut Northwell Health.

Uit hun onderzoek blijkt dat ouders vaak afgaan op de claims die op verpakkingen staan bij het uitkiezen van eten of snoep voor hun kinderen. ‘Low-fat’ of ‘glutenvrij’ geeft ze bijvoorbeeld het idee dat ze hun kinderen iets gezonds geven terwijl dit vaak niet zo is. “Die woorden zetten mensen op het verkeerde been,” zegt één van de onderzoeksters. “Glutenvrije biologische koekjes zijn nog steeds koekjes.”

En daarom worden er vaak verkeerde keuzes gemaakt, ook door volwassenen zonder kinderen, voor calorierijke salades of ‘sportrepen’ met veel suiker. En dat terwijl op het eerste gezicht ‘ongezonde’ maaltijden veel beter zijn. 

De New York Post zet een aantal voorbeelden op een rij. Een beker Ben & Jerry’s ijs is bijvoorbeeld veel beter dan een beker kokos yoghurt. En een broodje hamburger is weer gezonder dan een Mexicaanse ceasar salade (met nacho’s erin).

Er zit dus niets anders op dan die kleine lettertjes op de verpakking te lezen, op zoek naar vetpercentages en kilocalorieën per 100 gram.