"Het feit dat voeding gefrituurd wordt, betekent nog niet dat het ongezond is!" Frans van Rooij, van vakvereniging ProFri van professionele frituurders, maakt zich kwaad. Volgens hem hebben we een veel te negatief beeld over gefrituurd voedsel.

Van Rooij was te gast bij 'Pauw' en maakte zich druk over de beeldvorming van zijn sector. "Als het op tv over obesitas gaat, zien we altijd die zak friet", constateert hij. En dat vindt van Rooij onterecht. Ook in het AD vraagt ProFri aandacht voor hun standpunt: "Hou op met het frietje bashen!"

Calorieën verdubbeld

Maar bestaat er zoiets als 'gezond frituren'? Volgens voedingsdeskundige Guido Camps, van de Universiteit van Wageningen, vinden we gefrituurd eten zo lekker vanwege de zogenaamde maillardreactie. "Dat is in een chemische reactie die optreedt wanneer bepaalde soorten voedsel worden verhit. De reactie zorgt daarbij voor bruinverkleuring en, eigenlijk belangrijker, smaakontwikkeling. Het is een soort karamellisatie, mensen vinden dat heerlijk", verklaart hij.

Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën. Als je die frituurt, krijg je het dubbele. Met frituren maak je voedsel dus altijd ongezonder”, legt ze uit.

Kijk & lees ook:

'Verstandig' frituren

Het maakt daarbij wel uit in welk vet je frituurt. "Gebruik vet dat bestaat uit onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn ongunstig voor je cholesterol gehalte", vertelt Astrid Postma. "Een alternatief voor het frituren kunnen ook de oven of airfryer zijn. Dan bak je het niet nog een keer in vet."

Toch zijn vetten niet altijd slecht, volgens de deskundige. "Het is alleen beter om die uit andere producten te halen. Denk aan bijvoorbeeld noten of avocado’s. Het voordeel daarbij is dat je ook nog andere voedingsstoffen binnen krijgt." Guido Camps vult aan: "Een paar gefrituurde frietjes hoeven niet slecht te zijn. Maar mensen eten er vaak veel van, met veel zout en mayonaise erbij. Dat is ongezond." Dat is volgens Postma inderdaad ook het nadeel van friet. "Die maaltijd bestaat meestal alleen uit patat. Dat is weinig gevarieerd en bestaat dus uit weinig voedingsstoffen."

Vergelijken

Toch is het lastig een definitieve uitspraak te doen over de uitspraak van Frans van Rooij, van de frituurvereniging. "Het ligt eraan wat je frituurt, hoeveel je er daarna van eet en daarnaast wat je er nog bij eet", zegt voedingsdeskundige Camps. "Als je iets grillt in de oven en daarna vijf eetlepels olijfolie overheen doet, dan is dat ook niet gezond. Het is maar net waar je het mee vergelijkt."

Astrid Postma van het Voedingscentrum is stelliger. Gezond frituren bestaat niet. "Er zijn weinig voedingsmiddelen die gezonder worden van frituren."