Dit jaar brengt de Koninklijke familie met Koningsdag een bezoek aan Groningen. "Terecht", zegt zanger en componist Arnold Veeman. Hij is dan ook geboren en getogen in de stad, en vindt het de mooiste stad van Nederland. Het bevalt hem zo goed, dat hij een nummer heeft geschreven over 'zijn stad'. Dat nummer wordt zelfs de routebegeleiding voor de Koninklijke Familie tijdens Koningsdag.

Als je aan Groningen denkt, denk je meestal aan gas, de Martinitoren of het bruisende nachtleven, en misschien ook wel aan het Gasunie-gebouw. Maar dat is niet het mooiste volgens Veeman. "Zelf vind ik dat de binnenstad met zijn oude straatjes. Regelmatig loop ik 's nachts door die straatjes, dan is de stad op zijn mooist."

In het nummer 'Mien Grunneger Stad' komen allerlei straten en plekken voor in Groningen, waar de Oranjes een bezoek aan zullen brengen. Als 'de Optimist' droeg Veeman het voor bij EenVandaag.

De ode van Arnold Veeman aan Groningen

Koningsdag

Na Koninginnedag in 2004 wordt dit het twee bezoek van de Oranjes aan ‘Grünn’. Voor Veeman kan de dag eigenlijk al niet meer stuk, nu 'Mien Grunneger Stad' er een rol zal gaan spelen. "Het wordt niet in zijn geheel gebruikt, maar is een inspiratiemodel voor de route." Veeman is niet degene die de koning gaat begeleiden door Groningen. "Het nummer is wel de afsluitende act dat ik speel onder begeleiding van het Noordpool Orkest."

En na Koningsdag? Dan heb je weer een tocht van minimaal twee uur voor de boeg. Tenminste als je in de Randstad woont, want dan is Groningen toch wel ver weg. Maar andersom geldt hetzelfde. "Dat dacht ik net ook toen ik twee en een half uur naar Hilversum reed", zegt Veeman.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.