Kiezers en leden van GroenLinks veroordelen het besluit van het partijbestuur om Jolande Sap weg te sturen massaal: 77 procent vindt het onterecht dat het vertrouwen is opgezegd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 1400 kiezers en 300 leden van de partij.

Zowel kiezers (12%) als partijleden (9%) leggen de verantwoordelijkheid voor de verkiezingsnederlaag van GroenLinks nauwelijks bij Jolande Sap: ze vinden dat vooral de partijtop daarvan de oorzaak is..

De achterban vindt dat vooral de partijtop verantwoordelijk is voor de verkiezingsnederlaag van 12 september. Slechts een klein deel van de achterban vindt dat Sap die verantwoordelijkheid draagt: 12 procent van de kiezers en 8 procent van de leden.

Ook de onrust die het laatste jaar binnen GroenLinks is ontstaan schrijft de achterban vooral toe aan het optreden van het partijbestuur.

‘Opstappen bestuur terecht’

85 Procent van de kiezers vindt dat het partijbestuur had moeten wachten met een oordeel over Sap totdat de commissie Van Es klaar is met onderzoek naar de verkiezingsnederlaag. Het opstappen van Weening en het bestuur wordt breed gesteund: 84 procent vindt dat terecht.

Geen opvolger

De achterban ziet geen duidelijke opvolger voor het politiek leiderschap van GroenLinks: maar liefst 73 procent van de kiezers zegt eigenlijk geen geschikte kandidaat te zien. Bram van Oijk heeft met 15 procent wel de voorkeur. GroenLinks-leden zijn iets uitgesprokener: 31 procent stemt voor Van Oijk, 11 procent voor Van Tongeren. Maar ook van de leden zegt de helft niet te weten wie Sap het beste kan opvolgen.

Opheffen?

Een kwart van de deelnemers (25%) vindt dat GroenLinks zijn bestaansrecht heeft verloren en het beste kan opgaan in andere partijen. 62 Procent vindt dat de partij wel moet doorgaan.

Over het onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden op 5 en 6 oktober 2012, deden ruim 1400 mensen mee die in 2012 en / of 2010 GroenLinks hebben gestemd, onder wie 306 leden van de partij.

Over het Opiniepanel

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Bekijk hier hoe de gebeurtenissen zich via onder andere Twitter ontwikkelden:

[View the story "Crisis GroenLinks" on Storify]

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.