Niet-rokers zijn blij met het verbod op rookruimtes in de horeca: 58 procent vindt het een goede zaak dat de Hoge Raad daartoe heeft beslist. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Rokers zelf veroordelen het besluit massaal: 90 procent is tegen.

Voorstanders zijn blij dat het rookverbod in de horeca eindelijk volledig is. Ze vinden dat 'niemand gedwongen moet worden in een rookruimte te werken'. Tegenstanders vinden het verbod vooral betutteling. "Ik rook zelf niet, maar geef die mensen de ruimte", schrijft iemand.

Meer ongezonde producten

Anderen wijzen erop dat er wel meer ongezonde producten zijn: "Lachgas, alcohol, softdrugs. Fastfood. Zullen we die ook gaan verbieden?" vraagt een panellid zich af. Daarnaast vinden veel mensen het niet eerlijk dat ondernemers kosten hebben gemaakt voor rookruimtes die enkele jaren later weer worden afgeschaft.

Ook als het gaat om het beperken en verbieden van roken op veel andere openbare plekken staan rokers en niet-rokers lijnrecht tegenover elkaar. Niet-rokers willen bijvoorbeeld het rookverbod uitbreiden naar parken en stranden (57 procent), terrassen van horecagelegenheden (67 procent) en treinstations (69 procent). Rokers willen daar niets van weten.

Publieke opinie verschuift

Wel zijn beide groepen in meerderheid vóór het verbieden van roken op plaatsen waar kinderen spelen, zoals in speeltuinen en rond sportvelden. Er is geen groot draagvlak voor een algemeen rookverbod op straat. Ook onder niet-rokers is slechts 27 procent voor zo'n verbod.

Lees ook

De publieke opinie met betrekking tot het rookverbod is de laatste tien jaar sterk verschoven. In 2013 was slechts 28 procent vóór een rookverbod op terrassen. Nu is dat gestegen naar 51 procent. Vooral niet-rokers zijn van mening veranderd: daarvan is nu twee derde voor een verbod. Zes jaar geleden was dat nog 41 procent.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 30 september tot 4 oktober 2019. Aan het onderzoek deden 24.870 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Onder de deelnemers zijn 3214 rokers (in de uitslag: 'rokers'), en ruim 18.000 mensen die niet roken en dat in het verleden ook niet gedaan hebben (in de uitslag: 'niet-rokers'). Ook deden 3487 mensen mee die in afgelopen jaren regelmatig gerookt hebben, maar die nu gestopt zijn. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.