"Je moet demente ouderen niet geforceerd thuis laten wonen. En als het toch niet anders kan, zorg dan voor betere zorg en alternatieve huisvesting." Dat zegt GroenLinks kamerlid Corinne Ellemeet.

In haar nota komt Ellemeet met oplossingen op het gebied van wonen, zorg en welzijn van ouderen. "Deze regering blijft inzetten op het langer laten thuiswonen van ouderen maar de hulp hierbij blijft achter. Mijn schrikbeeld is dat de mantelzorg gaat omvallen en dat kwetsbare en dementerende ouderen steeds vaker in crisis situaties terechtkomen en met spoed moeten worden opgevangen in bijvoorbeeld spoedbedden in verpleegtehuizen of ziekenhuizen zonder dat er structurele plek voor ze is."

Lees ook

Meer dan de helft van de door EenVandaag ondervraagde mantelzorgers maken zich vaak zorgen of het nog wel verantwoord is om de dementerende vader of moeder alleen thuis te laten. Zo geeft een kijker aan dat moeder met dementie met alle gaspitten nog aan rustig een sigaretje rookt in de keuken.

Meer ouderen en meer dementie

"Ja dit soort situaties hoor ik regelmatig", zegt Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. De angst voor ongelukken is terecht, het kan ook gevaarlijk zijn om mensen met dementie alleen thuis te laten. Mensen hebben structuur, aandacht en iemand die ze meeneemt nodig. Die zorg is er te weinig. Er komen steeds meer ouderen en dus ook steeds meer mensen met dementie." Alzheimer Nederland herkent het beeld wat Ellemeet schetst. "Ik herken wel dat ze soms op de spoedeisende hulp of het ziekenhuis terecht komen in crisissituaties." Meerveld dringt bij de overheid aan op beter gecoördineerde zorg voor dementerenden en gespecialiseerde huisvesting voor als het echt niet meer thuis kan. Er moeten volgens Meerveld meer complexe woonvormen komen voor mensen voor wie het niet meer thuis lukt veilig te leven.

Vak van verzorger en verpleger moet aantrekkelijker

"We moeten niet geforceerd mensen thuis laten wonen als het niet meer kan en als ze een gevaar vormen voor zichzelf. Daarin zijn we in Nederland doorgeslagen. Verpleeghuizen hebben hele strenge toelatingsvoorwaarden. En je hebt ook de situatie dat sommige mensen geen mantelzorger hebben. En hoe moet dat dan? Die context speelt nu niet mee in het zoeken van oplossingen. Je moet ook kijken of iemand sowieso hulp nodig heeft. Is het niet thuis mogelijk, dan moet er een andere plek zijn", vindt Ellemeet.

Daarnaast vindt ze dat het vak van verzorger en verpleger aantrekkelijker moet worden. Dat betekent minder administratie, zodat ze meer zorg kunnen uitvoeren. "We hebben ze nodig voor deze groeiende groep demente ouderen. De wijkverpleging moet bijvoorbeeld op sterkte. Gemeenten en verzekeraars moeten financiële ruimte krijgen om gespecialiseerde huisvesting voor deze groep te bouwen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.