Dagelijks blijven er vanuit Turkije bootvluchtelingen aankomen op de Griekse eilanden. Het migrantenprobleem is ‘veel erger dan verwacht’, zegt de Griekse minister van Migratie Tasia Christodoulopoulou (Syriza) in een interview met EenVandaag: “Dat is de reden waarom ik alle Europese politici die deze vluchtelingencrisis aan willen pakken, oproep om hier mee om te gaan als een probleem van de 21e eeuw. We kunnen het niet langer negeren.”

Via Griekenland zijn dit jaar al 165.000 bootmigranten Europa binnengekomen. Vooral oorlogsvluchtelingen uit Syrie. Tienduizenden mensen zitten op dit moment nog vast op eilanden als Lesbos en Kos. Anderen reizen door naar het Noordoosten van Europa. De omstandigheden op de eilanden zijn slecht, geeft de minister toe: “We zijn er niet blij mee. Maar we hebben hier te maken met een enorme vluchtelingenstroom.. Ons land kan hier niet mee omgaan, we hebben te weinig geld en middelen om het aan te kunnen pakken.”

Een plan van de Europese Commissie om 40 duizend asielzoekers verplicht te verdelen over de EU landen is eerder dit jaar mislukt. Er is teveel verzet, ook in Nederland. Tot grote teleurstelling van de Griekse regering. Tasia Christodoulopoulou: “Deze regeringen zeggen dat ze geen vluchtelingen kunnen opnemen uit Italie en Griekenland vanwege de werkloosheid en de slechte economische situatie. Maar tegelijkertijd denken ze wel dat wij met dit hoge aantal van 165.000 vluchtelingen kunnen omgaan. Met deze beelden die nu dagelijks op televisie te zien, hebben ze dan nu eindelijk door wat er hier aan de hand is?"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.