Radio EenVandaag volgt de komende tijd enkele van de inmiddels ruim 3,5 miljoen gevluchte Syriërs. De meesten van hen blijven in Libanon, Turkije en Jordanië, maar tienduizenden proberen naar Europa te komen.

Vandaag staat de 26-jarige Wissam (foto) centraal. Na lang wikken en wegen heeft hij toch besloten de boot naar Europa te pakken. Alle legale mogelijkheden die hij probeerde, liepen spaak. Hij woonde de laatste anderhalf jaar in Turkije, maar daar werd het leven steeds uitzichtlozer. Syriërs krijgen bijvoorbeeld geen werkvergunning.

Zijn eindbestemming is Duitsland. Hij is ooit toegelaten op de universiteit in Kleef en hoopt daar nog steeds aanspraak op te kunnen maken. Zijn route is Turkije-Griekenland-Macedonië-Servië-Hongarije-Oostenrijk-Duitsland.

Het vinden van een smokkelaar die hem daadwerkelijk op een Grieks eiland krijgt, is lastig. Op het moment dat we hem gaan volgen is hij al aan zijn derde smokkelaar toe. In Bodrum slaapt hij in de openlucht, omdat alle betaalbare hotels uitpuilen met andere Syriërs. Als bad neemt hij een duik in zee om zich vervolgens af te spoelen onder de stranddouches, die er voor de toeristen staan.

Vluchtelingen slapen naast elkaar in de openlucht, want in betaalbare hotels is geen plek voor ze.

Sommige mensensmokkelaars werken vanuit een kantoortje, zoals hier in het Turkse havenstadje Mersin.

Alle bezittingen van Wissam passen in deze rugzak.