Hoe moet de Europese Unie omgaan met de steeds groter wordende vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten? Dit vraagstuk houdt een groot aantal lidstaten bezig, en met name Duitsland: daar wordt dit jaar rekening gehouden met maar liefst 800.000 migranten.

Bondskanselier Merkel (Duitsland) en president Hollande (Frankrijk) hebben maandag aangekondigd dat ze regionale centra willen in Italië en Griekenland, waarvanuit de vluchtelingen verdeeld worden over de Europese lidstaten. Een poging in juni om een dergelijke ‘verdeelsleutel’ in te stellen (die alle EU-lidstaten zou verplichten een deel van de vluchtelingen op te vangen) mislukte nog jammerlijk. 

Ook in Brussel buigen ze zich over het snel groeiende migrantenprobleem. In EenVandaag een interview met Eugenio Ambrosi, de regionaal directeur voor Europa van de Internationale Organisatie voor Migratie. Europa moet volgens hem een langetermijnvisie ontwikkelen, want de vluchtelingenstromen gaan niet zomaar over. Verder, stelt Ambrosi, moeten politici in de EU-landen moed tonen en het vluchtelingendebat niet alleen maar gebruiken om makkelijk stemmen mee te winnen.

Ziet Ambrosi het initiatief van Merkel en Hollande wel of niet slagen? Hoe denkt hij over de manier waarop Europa met de vluchtelingenstroom omgaat?

Lange versie interview Eugenio Ambrosio

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.