De problematiek van de asielzoekers splijt Duitsland. Het land is verdeeld tussen voor en tegenstanders van vluchtelingen die hun toevlucht zoeken in de Duitse steden. Politici, acteurs, doorsnee burgers die opkomen voor de vluchtelingen worden bedreigd, uitgejouwd en beledigd. Voor de tegenstanders is het land “vol”, “het is genoeg”.

Vooral in de deelstaat Saksen gaat het er heftig aan toen. De partij die vluchtelingen een duidelijk halt wil toeroepen is de Alternative für Deutschland (Afd), die onder leiding van Frauke Petry een enorme ruk naar rechts heeft gemaakt. AfD-afgevaardigde Urban in de Landdag van Saksen ondersteunt het betoog van Petry in EenVandaag: dagelijks komen er duizenden bij, het moet ophouden. De partij Die Linke staat pal tegenover het gedachtengoed van de AfD. Volgens afgevaardigde Schaper van Die Linke behoren mensen die de oorlog zijn ontvlucht en onder barre omstandigheden naat Duitsland zijn getogen op een humane wijze ondergebracht en behandeld te worden. 

Het levert Die Linke vanuit het rechts-radicale kamp bijna aan de lopende band bedreigingen op. En het blijft niet alleen bij bedreigingen. Zo werd de auto van een raadslid van Die Linke opgeblazen, gingen stenen door ruiten en talloze politici lijfelijk geïntimideerd. Volgens politicologe Schulze is het afschuwelijk voor de asielzoekers, maar is het goed dat er gediscussieerd wordt. Alleen de manier waarop en de acties zijn ronduit verwerpelijk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.