Het is 20 maart als duizenden Nederlanders vast komen te zitten in Marokko, vanwege de coronacrisis. Badr Msaad is er op dat moment met zijn ouders en gezin op vakantie. Vandaag zijn de grenzen weer open, maar Badr kan nog steeds niet naar huis.

"Als ik naar buiten kijk, zie ik dat de cafés weer open zijn en de agenten en militairen zijn verdwenen." Maar Badr en zijn gezin kunnen Marokko nog niet verlaten. Zijn zwangere vriendin bevalt begin juni tijdens hun vakantie, maar een paspoort voor hun pasgeboren dochter is niet te krijgen. De Nederlandse ambassade is namelijk tot op de dag van vandaag dicht.

Vader overleden

Naast de geboorte van hun dochter, krijgt Badr het flink te verduren in Marokko. Hij is met zijn gezin en ouders op vakantie in Oujda, bij de Algerijnse grens als plotseling zijn vader overlijdt. De grenzen zijn dan net 4 dagen gesloten.

"Waarschijnlijk aan corona", zo zegt het ziekenhuis, maar Badr gelooft er niks van. Zijn vader had geen enkel verschijnsel. Badrs moeder wordt desondanks in strikte quarantaine geplaatst in het ziekenhuis.

Alleen begraven

"50 dagen heeft ze in het ziekenhuis gelegen en geleden", vertelt de Hagenees. Hij was het enige familielid dat bij de begrafenis van zijn vader aanwezig kon zijn. "De eerste 10 dagen zat mijn moeder in het ziekenhuis waar mijn vader was overleden. Er was geen eten, geen drinken, de lakens waren vuil en stonken naar plas. Haar laken was bebloed en het was niet haar bloed."

Badrs moeder wordt overgeplaatst en inmiddels maakt ze het goed. "Haar reukvermogen is wel helemaal weg, door de dagelijkse PCR-test (de meest gebruikte coronatest volgens het RIVM, red.) die ze kreeg."

Lees ook

Contact met ambassade

Op 14 april mogen zes Nederlanders vanuit Marokko terug naar huis. Voor het eerst mogen Nederlanders het land uit. Maar daar zitten Badr en zijn gezin niet bij, want zijn moeder ligt dan nog in het ziekenhuis.

Al die tijd hoort Badr niks van de Nederlandse overheid, maar in het weekend van half april komt daar verandering in. "Er is nu wel contact met mij opgenomen door de ambassade in Rabat, met de vraag hoeveel personen er terug willen", laat hij half april weten aan EenVandaag.

In de steek gelaten

Badr vraagt wanneer hij iets terug hoort, maar daar krijgt hij geen antwoord op. Hij begrijpt dat de politieke verhoudingen tussen Nederland en Marokko slecht zijn, maar hij voelt zich wel in de steek gelaten. Ondertussen heeft Badr veel vragen over de doodsoorzaak van zijn vader. "Mijn moeder heeft de uitslag gekregen van de test en ze heeft corona. Zonder klachten of verhoging. Maar waarom worden ik en mijn gezin niet getest?"

Intussen kan alleen in Rabat besloten worden of zijn moeder het ziekenhuis in Oujda mag verlaten. "Het ziekenhuis heeft niks te vertellen en dat zeggen zij ook." Inmiddels zijn mondkapjes vanaf 9 april op straat verplicht. "Als je dit niet draagt, staat daar een celstraf op van 1 tot 3 maanden, of een boete van 100 tot 130 euro."

Een prinsesje erbij

Intussen bevalt Badrs vriendin in Marokko. "We hebben er een prachtig prinsesje bijgekregen", zegt Badr, die voor de tweede keer vader is geworden.

"Mijn vrouw is 5 juni bevallen van een gezonde dochter. Dan zie je de dood én het leven, die liggen heel dicht bij elkaar." Maar door de geboorte kan de geboren Hagenees nog niet naar huis.

Geen kant op

"De ambassade is gesloten en ik moet een Nederlands paspoort voor haar hebben. Ze is automatisch Nederlands, omdat ik ook geboren en getogen ben in Nederland, in Den Haag", legt Badr uit. Het gezin kan dus geen kant op.

"Ik probeerde afgelopen vrijdag contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Rabat. Daar werd ik doorverbonden naar Buitenlandse Zaken in Nederland, maar die wisten niet wanneer de ambassades weer operationeel zijn."

Moeder gaat terug

Badr en zijn gezin willen zogezegd liever gisteren dan vandaag terug naar Den Haag, of in ieder geval weg uit Marokko. "Als er vandaag een vliegtuig klaarstaat in Rabat, pak ik het eerste vliegtuig naar een Europese bestemming."

Vandaag zijn de grenzen van Marokko weer open voor Marokkanen die buiten Marokko wonen. Badrs moeder heeft wel een vlucht kunnen krijgen naar Nederland, aankomende donderdag. "Ik moet dat eerst nog zien eigenlijk, dat heb ik ook tegen mijn ma gezegd. Ik geloof het pas als het vliegtuig heel hoog in de lucht is." Het reisadvies voor Marokko is nog oranje. Dat wil zeggen: alleen noodzakelijke reizen. Marokkanen die buiten Marokko wonen kunnen het land dus weer in en buitenlanders die in Marokko werken ook.

Lees ook

Luister hier de reportage met Badr Msaad terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.